Skandal broj 1: Kako je Đokovićeva viza izazvala diplomatski bes i kada će se doneti konačna odluka o Novakovom statusu?

0
EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je prevezen u jedan hotelski karantin u Melburnu nakon što je tokom noći više od 9 sati bio zadržan na gradskom aerodromu, a potom mu rečeno da će kasnije u toku dna (po lokalnom vremenu) morati da napusti zemlju sa obrazloženjem da nije bilo dovoljno dokaza za potvrdu njegovog medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv koronavirusa, preneli su australijski mediji.

Rojters je kasnije objavio i da su trojica tenesira, kojima je kao i Novaku, odobreno medicinsko izuzeće od vakcine, ušli u Australiju sa istom vizom koju je imao i Đoković.

Novinar ABC njuza Endrju Grin na Tviteru je kasnije napisao da se pretpostavlja da su organizatori turnira, odnosno nezavisna medicinska tela, odobrila pisma izuzeća za još dve osobe koje ne ispunjavaju uslove australijske Vlade za ulazak u zemlju, a koje su već ušle u Australiju.

“Zvaničnici sada istražuju i te slučajeve”, napisao je Grin na Tviteru.

Nakon žalbe advokata i zahteva Đokovićevih, Federalni okružni i porodični sud odložio je do ponedeljka odluku po njegovoj žalbi na ukidanje vize za ulazak u Australiju.

Srpski navijači okupili su se ispred hotela Park u Melburnu, u kome je Đoković u karantinu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zato što mu nije dozvoljeno da učestvuje na Australijan openu.

Srpski tensier je pozdravio je navijače koji su se okupili ispred hotela u Melburnu da mu pruže podršku.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako Ðoković “salje srca i poljupce” navijačima koji su ispred hotela, gde srpski teniser čeka odluku na žalbu o zabrani ulaska u Australiju.

U pitanju je hotel koji se koristi za smeštaj tražilaca azila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da se nekoliko puta čuo sa Đokovićem, kao i da država Srbija pokušava da mu obezbedi što bolji tretman i uslove u Australiji, dok se ne reši njegov status u toj zemlji. 

“Vlada Marić je pozvao australijskog ambasadora sinoć i jutros i u skladu sa dogovorima koje Ana Brnabić upravo ugovara, želeći jednu stvar pre ponedeljka i konačne odluke suda, da se Novaku Đokoviću dozvoli da ne bude u ovom zloglasnom hotelu, već u kući koju iznajmljuje, u kojoj može da se kreće i da se priprema za turnir”, rekao je predsednik Vučić.

Hotel u kom se nalazi Novak Đoković u karantinu
(Beta/AP Photo/Hamish Blair)

Stotinak građana okupilo se ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu kako bi, na poziv oca srpskog tenisera Novaka Đokovića, Srđana pružili podršku najboljem svetskom teniseru zbog tretmana koji je doživeo pri pokušaju ulaska u Australiju.

Okupljeni građani nosili su zastave Srbije, a jedan od njih držao je transparent sa natpisom „Ne postoji granica koju ti ne možeš da pređeš“.

Učesnici skupa skandirali su protiv vakcinacije, a među okupljenima je bila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa u Srbiji.

Kako kako navodi Rojters, ova saga, podstaknuta zadobijanjem političkih poena na domaćem terenu u vezi sa načinom na koji se zemlja (Austalija) nosi sa rekordnim porastom novih infekcija, izazvala je, međunarodni incident sa predsednikom Srbije koji tvrdi da je Đoković pretrpeo maltretiranje.

O sličnim, pre svega, političkim motivima odluke australijski vlasti pisao je i australijski ABC njuz.

Predsednik Vučić je rekao sinoć da je razgovarao sa Đokovićem kako bi uverio igrača “da je cela Srbija uz njega i da naši organi vlasti čine sve da se maltretiranje najboljeg svetskog tenisera odmah okonča”.

“Srbija će se u skladu sa svim normama međunarodnog prava boriti za Novaka, istinu i pravdu”, poručio je Vučić na Instagramu.

Potpredsednik Vlade Australije Barnabi Džojs je rekao da će prvi teniser sveta Novak Đoković biti deportovan iz Australije ako nije govorio istinu o dokazima koje je naveo kao razloge za izuzeće od obavezne vakcinacije”, rekao je potpredsednik Vlade Australij Barnabi Džojs, a prenosi BBC.

On je takođe istakao “da bogati ljudi ne mogu da lutaju po svetu misleći da su iznad zakona”.

Prethodno je australijski premijer Skot Morison je rekao da je upoznat sa time da je srpska ambasada u Kanberi “iznela primedbe” i demantovao je tvrdnje o maltretiranju.

“Australija ima suverene granice i jasna pravila koja su nediskriminatorna. Pravila su pravila”, rekao je Morison.

U međuvremenu, o ovom događaju oglasili su se i pojedini teniseri.

Rafael Nadal istakao da je situacija u kojoj se nalazi Novak Đoković vrlo neprijatna i da nije upoznat sa svim detaljima.

„Novak je doneo svoju odluku, da je hteo da se vakciniše igrao bi bez problema u Australiji. Ima pravo na to, ali ima i posledica.”, konstatovao je Nadal.

Ukrajinski teniser Sergej Stahovski je podržao Đokovića.

„Kada vam sledeći put neko kaže da se politika ne meša u sport, setite se 6. januara 2022. godine, kada čisti politički ’ego’ ne dozvoljava najboljem teniseru sveta da uđe u zemlju u koju su mu vladajuće institucije dozvolile ulazak”, napisao je Stahovski na Tviteru.