Širom Evrope se otvaraju škole, a istraživanja pokazuju da su deca jednako zarazna kao i odrasli: “Deca mogu biti zaražena, mogu biti obolela i mogu zaraziti druge…”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Više država u Evropi priprema se za ponovno otvaranje škola u narednim nedeljama, uprkos upozernjima stručnjaka da postoji velika mogućnost širenja koronavirusa među decom i da deca mogu biti jednako zarazna kao i odrasli, prenosi Gardijan.

Naučnici u Nemačkoj su otkrili da se virusna opterećenja kod dece vrlo malo razlikuju u odnosu na odrasle.

“Otvaranje škola pod pretpostavkom da deca imaju manji potencijal širenja virusa je pogrešno”, rekao je virusolog i vodeći nemački stručnjak u odgovoru na pandemiju koronavirusa Kristijasn Dosten.

Drosten smatra da će deca verovatno širiti virus kao i odrasli, imajući u vidu njihove socijalne navike, uključujući povećanu pokretljivost kod dece, smanjenu mogućnost socijalnog distanciranja u grupama i sklonosti plakanju – aktivnosti za koju je dokazano da, nalik kijanju ili kašljanju, predstavlja pogodnost za prenošenje virusa.

Sa ovom konstatacijom je saglasan i predsedavajući vodećeg nemačkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti na Institutu Robert Koh Lotar Filer.

“Deca mogu biti zaražena, mogu biti obolela i mogu zaraziti druge”, rekao je Filer.

Ipak, određene škole i vrtići u Danskoj i Norveškoj su već otvorene, Nemačka planira povratak dece u školske klupe u narednoj nedelji, a Francuska planira da otvori škole u regionima u kojima ima malo slučajeva koronavirusa.

Istina je da su, barem načelno, usvojeni strogi zdravstveni protokoli i higijenske mere radi sprečavanja širenja virusa u školskim ustanovama, ali mnogi direktori škola i nastavnici smatraju da su protokoli u praksi neizvodljivi.

“Ovakvi zdravstveni protokoli se ne mogu primeniti, posebno u vrtićima”, rekla je jedna učiteljica u francuskoj osnovnoj školi.

“Kako objasniti maloj deci da razgovaraju sa drugarima poštujući pravila socijalne distance, ili im reći da ne smeju da diraju igračku koju je neko već dirao. Nemoguće je da dezinfikujemo određeni predmet svaki put kada neko dete njime rukuje”, dodala je učiteljica.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus