SDS predložila mere za rešavanje ekonomske krize i traži hitne mere pomoći građanima koji trpe posledice prestanka aktivnosti

0
Foto. Logo

Socijaldemokratska stranka (SDS) danas je zatražila hitno donošenje mera ekonomske pomoći privredi i građanima koji trpe direktne posledice prouzrokovane prestankom aktivnosti, smanjenim obimom međunarodne razmene, trenutnim gubitkom tržišta ili odlukama Vlade Srbije.

“Uvođenje vanrednog stanja, zatvaranje granica i ograničavanje kretanja dovela su do zaustavljanja nekih sektora privrede, poput turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva i različitih vrsta usluga. Istovremeno, pad tražnje uticao je gotovo na sve sektore privrede, osim na prodaju robe široke potrošnje koja beleži (verovatno) kratkotrajni rast prodaje”, navela je SDS u saopštenju.

Ocenjeno je da Srbija kasni sa donošenjem i primenom neophodnih ekonomskih mera, a da one koje su do sada usvojene nisu dovoljne za suočavanje sa očekivanim ekonomskim posledicama krize i da je zato potrebno što pre izaći sa merama pomoći najugroženijima.

“Potrebno je razdvojiti podršku privrednim subjektima od podrške gradjanima zaposlenim u tim privrednim licima, što svakako ima efekta i na konkretna privredna lica. Takođe, merama socijalne/zdravstvene politike bi trebalo posebno podržati i sve ostale gradjane. Tu se pre svega misli na pravo na besplatno lečenje za vreme trajanja krize i na pomoć najsiromašnijim slojevima stanovništva”, navela je SDS.

Po proceni te stranke, oko 30 odsto zaposlenih i još toliko pravnih lica biće pogodjeno krizom tokom trajanja epidemije, a važno je da se utvrde jasni kriterijumi ko ima osnova da koristi državnu pomoć i u kom trenutku je stekao to pravo. 

“Mere pomoći moraju da budu jednostavne i da ne zahtevaju veliko administriranje. U ovom trenutku najvažnija je efektivnost i stoga smatramo da je od preciznosti mera važnija njihova pravovremenost i dobro targetiranje, a sa ciljem da se brzo pomogne što većem broju ugroženih”, ukazala je SDS.

Ta stranka smatra da je jedna od najvećih potencijalnih problema privrede u ovom trenutku ulazak u spiralu nelikvidnosti i da je sada najbolje da država “upumpa” nova sredstva privrednim društvima i fizičkim licima, uz njihovu obavezu da servisiraju svoje obaveze prema državi tamo gde je to moguće, nego da ih oslobadja plaćanja obaveza.

Time se, kako je ukazano, ne samo pomaže likvidnost, nego se i koristi već ustaljeni sistem bez gomilanja dugova na različitim mestima u sistemu.

Po računici SDS, za sprovodjenje mera pomoći države privredi i gradjanima tokom pandemije biće potrebno obezbediti minimalno oko 220 miliona evra mesečno direktnih davanja i oko 100 miliona evra indirektnih davanja (kroz odlaganje plaćanja direktnih poreza).

Druga grupa mera, kako predlaže SDS, trebalo bi da budu one koje će pomoći privredi da izadje iz recesije posle prestanka vanrednog stanja, a usmerene su na podsticaj privrednog rasta.

“Mere bi trebalo da obuhvataju sve sektore bez obzira na to u kojoj su meri pogođeni krizom. Ove mere biće moguće definisati tek kada se stekne uvid u sve posledice koje će kriza prouzrokovati”, navela je u saopštenju SDS.

Kao jednu od kratkoročnih mera pomoći stranka je predložila isplatu jednokratne pomoći najsiromašnijima, odnosno 20.000 dinara svim domaćinstvima korisnicima socijalne pomoći u Srbiji uz uslov da nisu korisnici neke druge pomoći.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus