Savez za Srbiju zamolio EU za pomoć u borbu protiv koronavirusa: “Zahvalni smo Kini, ali to nije dovoljno…”

1
BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/MO

Savez za Srbiju (SzS) obratio se evropskim zvaničnicima za pomoć u suzbijanju koronavirusa i pozvao da se pokaže evropska solidarnost.

U pismu predsednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen, poslanicima Evropskog parlamenta i njegovom predsedniku Dejvidu Sasoliju, SzS je napisao da je u Srbiji danas 97 ljudi zaraženo korona virusom, da je ukupan broj testiranih 486 i da je Vlada Srbije preduzela čitav niz mera za sprečavanje širenja epidemije i mera koje treba da pomognu građanima Srbije.

“U tim svojim aktivnostima oslonjeni smo na pomoć Kine, i zahvalni smo kineskom narodu na toj pomoći, ali to nije dovoljno”, piše u pismu.

“Srbiji ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana potrebni su: testovi na koronavirus, zaštitna oprema (maske, rukavice, naočare), sredstva za dezinfekciju, medicinska oprema – pre svega respiratori, kao i iskustva lekara i drugih službi u borbi protiv korona virusa”, naveo je SzS.

SzS je zamolio evropske zvaničnike da izvrše pritisak na institucije EU i na vlade država-članica i pomognu Zapadnom Balkanu.

U pismu je upućen poziv “da se pokaže da evropska solidarnost nije mrtvo slovo na papiru i da ideja o ujedinjenoj Evropi koja se zajedno bori za svakog čoveka bez obzira gde živi, jeste opredeljenje oko kojeg nema kompromisa”, saopštio je SzS.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. “U pismu je upućen poziv “da se pokaže da evropska solidarnost nije mrtvo slovo na papiru i da ideja o ujedinjenoj Evropi koja se zajedno bori za svakog čoveka bez obzira gde živi, jeste opredeljenje oko kojeg nema kompromisa”, saopštio je SzS. ” Ово ЕУ данас није у стању да покаже ни између сопствених чланица, а камоли између ЕУ и Србије. Жалосна је, али истинита чињеница, да Србија пре добија помоћ из земље удаљене десетинама хиљада километара, него од земаља из организације у коју би да се учлани, а са којима се чак и граничи ! Вапај СзС-а у том смислу, само је још једна потврда даље егзистенције европског алтруизма у том покрету, а који више апсолутно нема утемељење у реалности. Искуство са мигрантском кризом, када су одједном сви у ЕУ спознали где су им те “обрисане” границе, изгледа није било довољно.

Comments are closed.