Savez za Srbiju: Alarmantan broj osuđenih bez adekvatne odbrane

0
BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/MO

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je danas da je dominacija izvršne vlasti nad pravosuđem nedopustiva , posebno u okolnostima vanrednog stanja i ukazao da je alarmantan broj uhapšenih i osuđenih građana bez adekvatne odbrane, u simuliranim suđenjima.

Kako su saopštili, neka od tih suđenja, bez bilo kakvog pravnog osnova, odvijaju se preko skajpa, a broj uhapšenih i osuđenih veći je nego broj građana testiranih na koronavirus, pa se stiče utisak da se pravac borbe protiv koronavirusa odvija preko prekih sudova.

Broj ljudi koji je osuđen, ili se nalazi u pritvoru više je rezultat haotičnog stanja u obaveštavanju građana nego namere da krše naredbe tokom vanrednog stanja.

Kako navodi SzS,  zbunjujuće je i to što obaveze građana, na neprimeren i nepotpun način, saopštava predsednik Republike, iako za to nije nadležan, dok i on i predstavnici Vlade daju izjave kakve kazne treba da budu za navodne počinioci krivičnih dela, što je nedopustivo.

Zabrinjava i činjenica olakog odredjivanja pritvora, kao u slučaju Jovane Popović, iz Kikinde i Ivane Berić iz Sombora, od kojih nijedna nije bila obaveštena o obaveznoj samoizolaciji.

“Zahtevamo puno poštovanje Ustava Srbije u pogledu nezavisnosti sudske, u odnosu na izvršnu vlast, što znači da sudije i tužioci treba da se oslobode pritiska pojedinaca iz izvršne vlasti”, navedeno je u saopštenju. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus