Šarčević: Vrtići rade od 11. maja, biće neophodna potvrda roditelja da moraju na posao…

1
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

U okviru popuštanja mera tokom vanrednog stanja, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao za Blic da najavljuje početak rada vrtića od 11. maja.

“Celokupna relaksacija mera dogovara se sa stručnjacima i prema procenama, vrtići mogu da počinju da rade od 11. maja. Međutim, to u prvom trenutku ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao u punom kapacitetu to jest, na radon mesto”, rekao je ministar prosvete.

On dodaje da ima oko 225.000 mališana predškolskog uzrasta i da se očekuje da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić.

“Analiza struke kaže da bi upola manje grupe bile bezbedne uz obaveznu dezinfekciju prostora i pridržavanje osnovnih bezbednosnih pravila kao što su nošenje maski i rukavica kada je reč o vaspitačicama”, rekao je ministar.

On dodaje da je za potrebe vrtića, škola i fakulteta obezbeđeno pet centara za dezinfekciona i higijenska sredstva i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu. Kako je rekao, tako će i distribucija biti umnogome lakša.

Ministar je rekao da se trenutno radi procena koliko je vaspitačica radno sposobno jer i među njima ima obolelih od COVID-19 ili angažovanih na nekim drugim poslovima.

Formiran je Radni tim koji će u skladu sa preporukama Kriznog štaba utvrđivati praktični deo sporovođenja mera. U ovom timu su osim predstavnika Ministarstva prosvete i tri sindikata, ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, kabineta premijerke I predstavnika lokalne samouprave.

“Roditelji će morati da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao. I to je mera kako bi se sprečilo da povratak bude masovan”, rekao je ministar.

U skladu sa istim merama koje prvenstveno imaju za cilj bezbednost i smanjenje širenja virusa, doneta je i odluka za đake do 12 godina, a čiji su roditelji upravo zbog njihovog uzrasta mogli da rade od kuće.

“Kako se ide ka procesu ukidanju vanrednog stanja i počinje proces varaćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja”, rekao je Šarčević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Samo roditelji sa decom do 12 god koji rade u drzavnoj sluzbi imaju tu privilegiju da sede kuci i dobijaju 100 % platu. Radim kod privatnika i imam 3 dece do 12 god. Kazu to je preporuka Vlade nije obaveza tako da nemam nikakva prava. Suprug i ja idemo na posao svaki dan. Bake imaju 70 god…placam zenu da ih cuva. Iz vrtica smo dobili poruku da treba potvrda da oba roditelja rade…pored mene jos samo 2 je prijavilo da ce njihova deca ici u vrtic. Zakljucujem da retko ko radi i koriste privilegije od drzave. Da li ce ova drzava opstati od toliko neradnika. Pitam se kako se isplacuju vaspitacice koje sede kuci i koje ce biti slobodne do septembra posto ce raditi samo dezurni vrtici. Nece im sigurno placati 60 % prinudni za sve dane koje nisu radili.

Comments are closed.