Šarčević: Biću pametniji za mesec dana, moramo čekati duže od četiri nedelje o kojima pričaju epidemiolozi…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je saglasan sa stavom epidemiloga da se još četiri nedelje neće razmišljati o povratku učenika u škole, i da misli da treba čak i duže.

Šarčević je za TV Pink rekao da će ova školska godina, koja je trebalo da traje do 16. juna, biti kraća, a da će biti vremena za “kvalitetniji rad” ukoliko dođe do povratka u školu pre tog datuma.

Rekao je da se priprema “onlajn” realizacija male mature i da će učenici imati tri dana “treninga” za polaganje, od 22. do 24. aprila.

Učenici koji nemaju uslove da malu maturu polažu “onlajn” polagaće je pismenim putem, a njih je, kako je rekao, oko dva odsto, .

Govoreći o upisu u srednje škole i na fakultete, Šarčević je rekao da će “biti pametniji za mesec dana” i da se radi na više verzija prijemnog ispita za te nivoe obrazovanja.

Istakao je da je pre 12 dana formirao radni tim koji će se baviti pitanjem studenata, a koji čine predstavnici Konferencije Univerziteta, predstavnici Ministarstva prosvete, članovi kabineta premijerke Srbije i predstavnici studentskih organizacija.

“Poređali smo koje su to teme. Jedna od njih je školarina. Legitimno je što će studenti zahtevati smanjenje”, rekao je on.

Kada je reč o ispitnim rokovima, Šarčević je potvrdio da će studenti koji su platili ispitni rok, a koji nije održan, moći besplatno da polažu ispite u prvom narednom roku.

Naveo je da će se za mesec i po dana završiti emitovanje nastave na daljinu za osnovnu i srednju školu, a ona se realizuje već pet nedelja zbog pandemije koronavirusa.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus