“SANU se ne krije i ne ćuti, samo treba meriti svaku reč”: Predsednik SANU o koronavirusu i akademicima

2
Nedeljnik

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da se SANU nije sakrila u ovim teškim vremenima, kakva naše pamćenje ne beleži.

“Brojni akademici istupaju pojedinačno i svakodnevno. Nema govora o tome da mi ćutimo, ali ovo je vreme u kome se reči moraju meriti”, rekao je akademik Kostić, za današnje Večernje novosti.

On je naveo da većina akademika ima više od 65 godina, te pripada rizičnoj grupi i poštuje sva pravila koja je struka preporučila u borbi protiv pandemije koronavirusa, pa je, zbog toga, SANU odlučila da značajno smanji svoje aktivnosti.

“SANU poziva sve na građansku solidarnost i na poštovanje saveta struke. Ubeđeni smo da ćemo, ako ništa drugo, iz ovoga izaći jači za jedno iskustvo koje prethodno nismo imali”, rekao je Kostić.

On je istakao da, sada kada brojimo žrtve koronavirusa, niko ne treba da ovaj trenutak, kakav do sada, srećom, nismo doživeli, i razlike koje među nama postoje, kapitalizuje na bilo koji način.

“Izjašnjavanje o koronavirusu ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći. Ako neko, a posebno vlast misli da SANU može da pomogne svojim kapacitetima, kuca na širom otvorena vrata”, rekao je Kostić.

Naveo je da se veliki broj članova iz Odeljenja SANU za medicinske nauke nalazi na istaknutim mestima u srpskom zdravstvu, pa se samim tim i lično suočavaju sa brojnim problemima koji su nas zadesili.

“Ovi članovi SANU ne sede, nego su, sa drugim lekarima i sestrama, na prvoj liniji  odbrane i u svemu najdirektnije učestvuju”, rekao je Kostići.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. re: “Izjašnjavanje o koronavirusu ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći.

    Dakle, ne trebamo očekivati da će nešto konkretno reći ni o SNS, kao ni do sada.

Comments are closed.