SAD: Neuspeh SZO u borbi protiv pandemije koštao je velikog broja života

2
Foto: Profimedia

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je danas da je “neuspeh” Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u borbi protiv pandemije korona virusa koštao “velikog broja života”.

“Budimo iskreni kad je reč o jednom od glavnih razloga zbog kojih je epidemija izmakla kontroli: ova organizacija nije uspela da pruži informacije koje su bile potrebne svetu i njen neuspeh je koštao velikog broja ljudskih života”, rekao je američki zvaničnik na godišnjem skupu SZO koji se prvi put održava virtuelno.

Azar je takodje kazao da “funkcionisanje SZO mora da bude transparentno” i da SAD podržavaju “nezavisnu istragu svakog aspekta odgovora SZO na pandemiju”.

Vašington, koji optužuje Peking za prikrivanje razmera epidemije, smatra da se SZO vodila kineskim stavom u upravljanju pandemijom i da je zanemarila upozorenja Tajvana o opasnosti koronavirusa koji se krajem decembra 2019. pojavio u Kini. SAD su zato obustavile finansiranje ove organizacije koja odbacuje ove optužbe.

Ne pominjući konkretno Kinu, Azar je rekao da se “u očiglednom pokušaju prikrivanja epidemije, najmanje jedna od članica (SZO) nije pridržavala svojih obaveza o transparentnosti i to je veoma mnogo koštalo ceo svet”, rekao je Azar.

“Konstatujemo da SZO nije uspela u svojoj osnovnoj misiji podele informacija i transparentnosti kad države članice ne deluju u dobroj veri. To nikada ne sme da se ponovi. Ovaj status kvo je nepodnošljiv”, istakao je američki zvaničnik.

Uprkos tenzija između Vašingtona i Pekinga, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnela Evropska unija. Rezolucijom se traži što brže pokretanje procesa procene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mere SZO u borbi protiv pandemije.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. SZO???
    Pre ce biti da je za to kriv izlapeli Tramp, onaj koji je samog sebe proglasio za stabilnog genija, a laze cim zine!
    Neka je Amerima bog u pomoci koga su sebi dopustili da izaberu za “predsednika”.

  2. Neodgovorni politicari,drzava koju boli cose za narod, neorganizacije onih koji su trebali da reagujui ,na kraju NEOPREMLJENOST DRZAVE sredstvima za lecenje i pomoc narodu su KRIVCI .Ne trazite krivca u drugima vec se pogledajte u ogledalo. Uvek plate isti, oni koji nemaju i nemocni su dok se lovatori baskarite.

Comments are closed.