SAD bi mogle da ostanu u karantinu sve do 2022. godine, osim ako ne bude dostupna vakcina: Istraživači sa Harvarda o mogućim scenarijima pandemije koronavirusa

0
Foto: Profimedia

SAD bi mogle da primenjuju mere socijalnog distanciranja, uključujući ostanak kod kuće i zatvorene škole – sve do 2022. godine, predviđaju istraživači. Odnosno, sve dok vakcina protiv koronavirusa na bude dostupna.

Ova predviđanja izneli su istraživači sa Harvarda u časopisu Science, što je u suprotnosti sa istraživanjima na koja se poziva Bela kuća koja sugeriše da bri pandemija mogla da bude zaustavljna ovog leta, preneo je CNN.

Tim istraživača sa Harvarda iskoristio je sve do sada poznate činjenice o COVID-19 i drugim virusima da bi izneo sve moguće scenarije aktuelne pandemije.

“Do 2022. godine bi mere socijalnog distanciranja mogle da se održe ukoliko se ne povećaju kritični kapaciteti ili ne bude dostupna terapija ili vakcina”, naveli su oni.

“Čak i u slučaju stišavanja epidemije, nadzor nad COVID-19 trebalo bi da se održava jer bi ponovni rast zaraze mogao da usledi do 2024. godine”, dodali su.

Projekcije tima sa Harvarda takođe pokazuju da bi se virus brzo povratio i nakon ukidanja ograničenja.

Drugi važan faktor, da li ljudi postaju imuni na koronavirus nakon zaraze, još nije poznat.

Potencijalni izazovi uključuju pronalaženje pouzdanog testa koji bi utvrdio ko ima antitela, utvrđivanje nivoa imuniteta od prethodne infekcije i koliko traje, kao i sposobnost preopterećenih zdravstvenih sistema da sprovedu pouzdane, široko rasprostranjene testove na opštu populaciju.

Postoje i teška socijlna pitanja u vezi sa imunitetom koja su u Velikoj Britaniji predstavljena kao moguća. Da li bi se na taj način stvorilo svojevrsno dvoslojno društvo, gde oni koji imaju imunitet mogu da se vrate u normalniji život, a ostali ostaju u izolaciji?

Istraživači kažu da su svesni da bi produžene mere socijalnog distanciranja, čak i povremene, verovatno mogle da imaju duboke negativne ekonomske, socijalne i obrazovne posledice.

Oni se nadaju da će njihovo istraživanje da pomogne pri identifikaciji mogućih puteva epidemije pod alterntivnim pristupima, komplementarnih načina borbe protiv nje i da će podstaći dalja razmišljanja o načinima kako da se pandemija stavi pod kontrolu.

Iako se slučajevi koronavirusa u SAD povećavaju, izgleda da je socijalno distanciranje efikasno.

Socijalno distanciranje jedno je od najmoćnijih oružja protiv COVID-19, rekao je Robert Redfild, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Ako možemo da maksimizujemo društveno distanciranje, možemo da ograničimo sposobnost ovog virusa”, rekao je on ranije ovog meseca.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus