Šabić o sistemu za isplatu 100 evra: Ako je kriterijum ‘želiš’ ili ‘ne želiš’, šta to znači? Ako se vi javite i predstavite se kao neka druga osoba i date podatke…

6
Fotografija: Igor Pavićević

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sada advokat, Rodoljub Šabić kaže da to što će građani morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć države u iznosu od 100 evra može da se zloupotrebi iz ugla podataka o ličnosti.

Naime, građani će prilikom prijave davati i neke lične podatke.

“Postavlja se pitanje kako uopšte ministar finansija zamišlja da to realizuje i na koji način on proverava vaš identitet. Čak i da identitet nije sporan mora da uzme neke lične podatke, kao što su jedinstveni matični broj gradjana (JMBG), broj lične karte, računa… U svakom slučaju to jeste obrada podataka o ličnosti i ona otvara pitanje i upotrebe i moguće zloupotrebe”, objašnjava Šabić za Betu.

Važno je, dodaje, znati i ko su ljudi koji će uzimati podatke i da li su obučeni kako da postupaju s tim podacima, kao i šta će biti s tim podacima i jesu li moguće greške.

“Jako je mnogo primedbi i otvorenih pitanja na koje nema ozbiljnih odgovora. Ako je kriterijum ‘želiš’ ili ‘ne želiš’ šta to znači? Ako se vi javite i predstavite se kao neka druga osoba i date podatke, a uzmimo na primer da većina poslodavaca ima sve potrebne lične podatke zaposlenih – onda je to jedan potez koji nije racionalan. To je moralo da se radi drugačije”, istakao je Rodoljub Šabić.

Osim toga, neozbiljno je, kaže, i to što su prvo obećali da će svakom punoletnom građaninu uplatiti po 100 evra pomoći, da bi onda promenili odluku i objavili da će penzioneri i primaoci socijalne pomoći dobiti novac automatski dok će ostali morati da se izjasne.

“U najmanju ruku zvuči neozbiljno i što se to objašnjava time da su neki tajkuni imali primedbe, pa se Vlada odlučila na taj model. Sve i da je tako ne možete zbog par tajkuna maltretirati ostatak građana”, naveo je.

On kaže da nije imao pozitivno mišljenje o toj meri ni kada je objavljena. Smatra da je Vlada trebalo da prihvati mišljenje Fiskalnog saveta i da ta sredstva iskoristi na drugačiji način i to tako što će da pomogne onim slojevima kojima je pomoć neophodna i eventualno privredi.

Nema mnogo smisla, ističe, davati taj novac kao pomoć situiranim ljudima.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

6 KOMENTARA

  1. Nema zloupotrebe.Kada dođeš u banku pokažeš ličnu kartu i podigneš pare.U čemu je problem?

  2. @Vanja, znate li koliko je punoletnih građana smrtno zaljubljeno u Vučića, bez obzira na pol? A manje harizmatična osoba na svetu na postoji. Nego, da nam vrati plate koje nam je uzeo, radnici u kulturi imaju minimalac, u školi i zdravstvu, o kojima se priča naveliko, računaju se da su dobre plate, a to su prosečne, prema Vučiću. Prema tome, neka zadrži sto evra, a neka vrati plate. Moći će od SBB-a , stanova doktora plagijatora, i ostalih.

  3. Siguran sam da vi Gospodine Sabicu kao i ja a verujem i mnogi drugi gradjani znaju da to nema veze sa tajkunima, po gotovo sto je uvek kritika tajkuna koji su zajedno sa opozicijom protiv gospodina Vucica i ove vlasti na vlasti. Bice da smo se preracunali a sto rece komentator Vanja moz biti da je u pitanju prelistavanje spiskova glasaca pa se ustvrdilo da nece da moze bas tako nego bolje ovako da se jave pa da onda platimo. A to o podacima, ma to njih ne interesuje ni da li ce se zloupotrebiti ili nece, na nasu zalost. Ima toga podosta i za pisanije i za komentarisanje ali ovo sto rekoste, je sasvim dovoljno za pametnoga. Ziveli

  4. Vučić mora da opravda razliku između broja punoletnih građana i mnogo većeg broja građana na biračkom spisku.

Comments are closed.