Ruska vojska poslata da zaustavi širenje virusa u najvećem rudniku zlata

0
Beta - AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ruska vojska poslata je u Sibir da zaustavi širenje novog koronavirusa u žarištu koje se pojavilo u najvećem rudniku zlata u zemlji, gde je, prema preliminarnim testovima, zaraženo najmanje 400 radnika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se završava postavljanje šatorskog kampa za stavljanje u 14-dnevni karantin do 2.000 zaposlenih u rudniku Olimpijada, u regionu Krasnojarsk u istočnom Sibiru.

Kamp u selu u središtu tajge treba da prihvati zaposlene koji su bili u kontaktu sa osobama testiranim pozitivno na virus ili koji su bili u rizičnoj zoni, navodi se u saopštenju.

Vojska je ranije ove nedelje javila da je postavila mobilnu bolnicu za prihvat obolelih.

Vlasti u regionu Krasnojarsk su u ponedeljak održale krizni sastanak o situaciji u tom rudniku, gde su prvi slučajevi Kovida-19 zabeleženi početkom maja.

Privremene bolnice otvorene su na više mesta, posebno u sportskoj dvorani i smeštaju zaposlenih, navele su lokalne vlasti.

Rudnik koji je u vlasništvu ruske firme Poljus (Polyus) zapošljava gotovo 6.000 ljudi. Generalni direktor Pavel Gračev u ponedeljak je rekao da je 866 zaposlenih bilo pozitivno na virus u prvim testovima. Ruska sanitarna agencija Rospotrebnazor javila je da je u drugom testiranju potvrđeno da je zaraženo najmanje 400 od tih radnika.

Direktor je rekao da rudnik nastavlja da radi redovno i da svi zaposleni koji nisu u karantinu “nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze”.

Prema najnovijem zvaničnom bilansu u Rusiji je zaraženo korona virusom 317.554 ljudi a 3.099 je umrlo, čime je ona druga zemlja u svetu po broju zaraženih posle SAD.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus