Remdesivir: “Pacijenti se od Covid-19 brzo oporavljaju nakon što su dobili eksperimentalni lek”

0
Beta/AP Photo/John Minchillo

”Pacijenti Covid-19 koji dobijaju eksperimentalni lek pod nazivom ‘remdesivir’ oporavljaju se brzo, a većina njih odlazi kući”, prenosi CNN pisanje STAT-a.

‘’Svi pacijenti koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju leka imali su teške respiratorne simptome i temperaturu, ali mogli su da napuste bolnicu posle manje od nedelju dana lečenja’’ prenosi CNN izjavu doktorke koja vodi ispitivanje.

“Najbolja vest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno, rekla je dr Ketlin Mulan, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Čikagu, koja vodi kliničko ispitivanje.

Ne postoji odobrena terapija za Covid-19, koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku upalu pluća i akutni respiratorni distres sindrom. Ali Nacionalni instituti za zdravlje organizuju ispitivanja na nekoliko lekova i drugih lečenja, među kojima je i remdesivir. Lek je testiran protiv ebole sa malim uspehom, ali više studija na životinjama pokazalo je da lek može i da spreči i leči koronavirus , uključujući SARS i MERS.

Još u februaru, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je remdesivir pokazao potencijal protiv Covid-19.

Prema rečima Ketlin Mulan, specijaliste zadužene za ovaj eksperiment, dva pacijenta su preminula, a velika većina je otpuštena iz bolnice.

Ispitivanja leka su takođe u toku u desetinama drugih kliničkih centara.

Međutim, ispitivanje ne uključuje ono što je poznato kao kontrolna grupa, tako da će biti teško reći da li lek zaista pomaže pacijentima da se oporave brže.

Kompanija Gilead, američka kompanija za biotehnologiju, sponzoriše testove na leku na 2.400 pacijenata sa teškim Covid-19 simptomima širom sveta. Takođe je testiranje leka na 1.600 pacijenata sa umerenim simptomima u 169 bolnica i klinika širom sveta. Iz te kompanije su rekli da očekuju rezultate do kraja meseca.

“Ukupnost podataka treba analizirati da bi se izvukli zaključci iz testiranja. “Trenutni izveštaji jesu ohrabrujući, ali , za sada, ne pružaju statističku snagu potrebnu za utvrđivanje profila sigurnosti i efikasnosti remdesivira kao leka za Covid-19” prenosi CNN.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus