“Realan broj zaraženih u Vuhanu je do četiri puta veću od prijavljenog”: Istraživači iz Hong Konga o “krivotvorenoj statistici”

0
Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Prema istraživanju odeljenja javnog zdravlja Univerziteta u Hong Kongu, objavljenom u naučnom časopisu “Lancet”, Kina je imala četiri puta više zaraženih koronavirusom, nego što pokazuju zvanični podaci prijavljenih slučajeva, prenosi Gardijan.

Istraživači smatraju da je realni broj daleko veći, jer Kina nije primenjivila istu definiciju slučaja koronvirusa koja se sada koristi svuda u svetu.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je izdala čak sedam verzija definicije slučaja COVID-19 u periodu od 15. januara do početka marta.

Naučnici iz Hong Konga su analizirali podatke o broju zaraženih do 20. februara, a procenjeno je da je svaka od prve četiri promene definicije slučaja povećala broj novih slučajeva – kao i onih koji ranije nisu ispunjavali sve uslove definicije slučaja – između 2,8 i 7,1 puta.

“Da je peta verzija definicije slučaja primenjena tokom cele epidemije u Vuhanu, sa dovoljnim kapacitetima za testiranje na koronavirus, procenili smo da bi u Kini bilo 232.000 potvrđenih slučajeva, za razliku od zvanično prijavljenih 55.508”, tvrdi se u studiji.

Kako su napredovala naučna istraživanja i laboratorijske analize tokom pandemije, definicija potvrđenog slučaja koronavirusa se proširila na slučajeve sa blažim simptomima, kao i na one slučajeve koji nisu imali epidemioloških veza sa Vuhanom i drugim okolnim žarištima koronavirusa u Kini.

Kina se trenutno suočava sa sumnjama naučnika i zvaničnika širom sveta u izveštavanje kineskih vlasti o zvaničnom broju obolelih i preminulih od koronavirusa. Kako piše Gardijan, prošle nedelje je otkriveno da je broj smrtnih slučajeva u Vuhanu bio 50% veći od zvaničnog broja umrlih.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je optužio Kinu i vladajuću Komunističku partiju da nije pravovremeno obavestila domaću i svetsku javnost o izbijanju novog virusa, a SAD i Australija su pozvale na međunarodnu istragu u vezi sa postupanjem Kine tokom epidemije koronavirusa.

SAD su, uglavnom preko predsednika Donalda Trampa i bez konkretnih dokaza, iznosile i teorije da je koronavirus stvoren u kineskim laboratorijama.

Međutim, ubrzo je stigao odgovor iz kineske ambasade u SAD. Ambasador Kine u Vašingtonu Cui Tjankaj smatra da su američki političari “zaokupljeni stigmatizacijom i neutemeljenim optužbama u trenutku kada je mnogo pametnije da slušaju naučnike”.

Tjankaj je doveo u pitanje i odnose između Kine i SAD.

“Potrebno je ozbiljno preispitati temelje ovog, do sada, izuzetno važnog odnosa”, rekao je Tjankaj.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus