“Razmimoilaženja uvek postoje, bio sam za duži policijski čas, ali…”: Stevanović o tome kako je doneta odluka za Prvi maj

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je danas da je još daleko od toga da se može reći da je priča sa epidemijom koronavirusa završena, već da smirivanje u ovom trenutku daje mogućnost predaha i procene šta se dalje dešava.

“Narednih nekoliko dana videćemo razvoj situacije i kako će se pokazati samoodgovornost svih nas i koliko ćemo imati obolelnih u narednom periodu”, rekao je Stevanović, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, govoreći o oblažavanju mera.

On je za TV Prva naveo da će preterano veliko oslobađanje, velika samouverenost i opuštanje kompletne populacije, sigurno kao rezultat imati povećanje broja obolelih.

“Zato još jednom apelujem da se shvati da ovo popuštanje mera ne znači da smo završili epidemiju. Ovo popuštanje mera treba da znači da smo od restriktivnih metoda kojima smo morali da nametnemo nepopularno ponašanje sugrađanima prešli na priču o samoodgovornosti”, rekao je Stevanović.

On je rekao da veruje u samoodgovornost građana, dodajući da je Srbija u istoriji imala veliki broj teških situacija iz koji je uspela da izađe.

“Verujem u odgovornost naših građana. Mislim da su dovoljno scena videli i da su shvatiili o čemu se radi, da imaju sasvim dovoljno informacija i da će se ponaštati kako treba”, rekao je Stevanović.

Na konstataciju da se on zalagao da još i ovaj produženi vikend bude restriktivan, a da su neke njegove kolege tražile blaže mere, on je naveo da razmimolaženja stavova stručnjaka uvek postoje i zato je potrebno uvek imati veći broj stručnjaka.

“Tu je glavna reč koja ima najveću težinu, epidemiologa, jer su oni školovani i stručni da prave procene kretanja epidemije, a mi kliničari uvek vidimo ono što je najteža posledica epidemije – a to su teško oboleli i osobe koje ne možemo da spasimo”, rekao je Stevanović.

On je rekao da su zato kliničari “uvek oprezniji u toj proceni, jer kad dođe do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja moraju da leče i da se trude da urade maksimum da spasu ljudske živote”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus