“Radosni trend” u Austriji, sve manje novozaraženih, uskoro se ukidaju neke mere, ali vlasti i dalje pozivaju na diciplinu…

0
Beta - AP Photo/Kerstin Joensson

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober izjavio je danas da se poslednjih dana u toj zemlji beleži veći broj ozdravljenih nego novozaraženih, čime se nastavlja pozitivni trend u borbi protiv koronavirusa, preneo je Jutarnji list.

“Nadam se da će se ovaj radosni trend nastaviti i posle uskršnjih praznika”, rekao je Anšober na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je prva etapa u suzbijanju zaraze koronavirusa bila “uspešna” ali je pozvao na dosledno pridržavanje mera ograničenja.

U Austriji, koja ima 8,8 miliona stanovnika, u petak je zvanično potvrđeno 13.400 zaraženih od kojih je preminulo 319, a ozdravilo 6.064. Ukupno je sprovedeno 134.743 testova.

Međutim, prema istraživanju koje je u petak objavljeno u Beču, u Austriji ima dvostruko više zaraženih novim koronavirusom nego što to pokazuju testovi obavljeni do sada.

Stopa zaraženosti austrijskog stanovništva iznosi oko 0,32 odsto, tj. zaraženo je oko 28.500 od 8,8 miliona Austrijanaca, prema zaključcima tog istraživanja koje je vodio jedan od glavnih istraživačkih instituta te zemlje, Sora, na reprezentativnom uzorku od 1.544 osoba.

“Sumnjali smo da je stvaran broj zaraženih viši od zvaničnih podataka”, rekao je Kristof Hofinger s tog instituta, prenosi AFP.

Ako se uzmu u obzir statističke greške, između 10.200 i 67.400 osoba je moglo biti u kontaktu sa virusom, prema tom istraživanju.

Sora je predstavila svoje istraživanje kao prvo koje računa stopu zaraženosti u jednoj zemlji Evropske unije. Prema ministru Anšoberu, broj pacijenata u bolnicama smanjio se u odnosu na prethodni dan za 54 slučaja.

U bolnicama se nalazi 1.032 pacijenta  što je, kako je rekao, najmanji broj od 30. marta, a na intenzivnoj nezi je 261 pacijent, pet manje u odnosu na prethodni dan, što ohrabruje.

“Nemojte uništiti ono što smo do sada postigli”, upozorio je ministar Anšober.

Austrija je jedna od prvih evropskih država koja je sredinom marta uvela stroge mere ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru, a prema analitičarima “biće jedna od prvih koja će te drastične mere ublažiti korak po korak posle Uskrsa”.

“Ostanite kod kuće, virus još nije pobeđen”, poručio je austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc, pozvavši sunarodnike da izdrže u sprovođenju mera, kao i da za Uskrs ne napuštaju svoje domove, “kako bi posle Uskrsa zajedno i postepeno mogli da nastave uobičajenim životom.

U Austriji su već četvrte nedelje na snazi mere ograničenja kretanja i okupljanja. Građani smeju da napuste svoje domove samo u slučaju odlaska na posao, u nabavku, kratku šetnju ili kako bi pomogli starijima.

Mere ograničenja, naročito držanje rastojanja i nošenje maski prilikom odlaska u prodavnice i u javnom prevozu produžene su do kraja aprila.

Prema aktualnim ispitivanjima javnog mnjenja u Austriji, raste podrška vladajućoj koaliciji Narodne i stranke Zelenih.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus