“Radimo na malom rastojanju, veći deo nas dovoze zajedno organizovanim prevozom….”: Radnici Jure odbili da uđu u hale zbog koronavirusa, pa vraćeni kući

0
Foto Beta/Arhiva

Poslodavac je vratio kućama radnike “Jure” u Rači koji su jutros odbili da udju u hale i počnu da rade, jer traže da se reši pitanje angažovanja tokom vanrednog stanja zbog rizika od korona virusa.

Radnici su u krugu fabrike čekali ishod razgovora komandanta opštinskog kriznog štaba, predstavnika fabrike i sindikata, pošto su i juče odbili da rade zbog rizika zaraze korona virusom.

Komandant kriznog štaba opštine Rača Nenad Savković je rekao Beti da se poslodavac složio da se napravi organizacija rada sa smanjenim kapacitetom.

Najavio je da će posle “usaglašavanja pravnih stvari” tokom dana biti izdato i saopštenje te će se detaljnije znati na koji način će radnici biti angažovani u Juri tokom vanrednog stanja.

Predsednik sindikata “Nezavisnost” fabrike Saša Marković je rekao Beti da je postignut dogovor da u fabriku dodje epidemiolog koji će da napravi analizu stanja i proceniti koliki broj radnika može da bude angažovan.

Marković je rekao da je to sindikat tražio i da se poslodavac sa tim složio.

Radnici Jure trebalo je da juče nastave redovu proizvodnju posle plaćenog odsustva od 26. marta zbog pandemije korona virusa, ali su odbili da rade i vraćeni su kućama.

Iako je zatim, kako su mediji obevešteni iz fabrike, odlučeno da se ne radi i do kraja ove sedmice, juče po podne poslodavac je pozvao radnike da danas dodju na posao i rade uobičajeno.

Radnici su izrazili zabrinutost jer su u proizvodnji rasporedjeni na malom rastojanju, ima i zaposlenih iz nekoliko opština gde su registrovani slučajevi virusa korona, a problem je i što se veći broj njih zajedno dovozi organizovanim prevozom.

U Juri u Rači koja proizvodi kablove za auto-industriju angažovano je 1.200 radnika.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?