Radi, ne radi, radi, ne radi, ne radi: Oprečni rezultati dve studije o remdesiviru

0
FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

Američka laboratorija Gilead objavila je danas da je njen lek remdesivir pokazao “pozitivne” rezultate kod obolelih od Kovida-19 u velikom kliničkom testiranju vođenom zajedno sa američkim Institutima zdravlja. 

“Gilead Sciences ima saznanja o pozitivnim podacima proizašlim iz studije koju je sproveo Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti na njenom antiviralnom leku remdesivir za lečenje Kovida-19”, navela je kompanija bez dodatnih detalja. 

U studiji je testiran remdesivir u odnosu na upotrebu uobičajenih lekova na oko 800 hospitalizovanih pacijenata širom sveta zaraženih koronavirusom. Glavni pokazatelj je koliko dugo je potrebno pacijentu da se oporavi, prenosi AP. 

Međutim isto danas je druga studija objavljena u časopisu Lanset ukazala da lek remdisivir američke kompanije Gilied “nema znatne kliničke predonsti” pri upotrebi za lečenje Kovida-19. 

“Lečenje remdesivirom ne ubrzava ozdravljenje niti smanjuje smrtnost vezano za koronavirus u odnosu na placebo”, navodi se u toj studiji sprovedenoj u Kini, prenosi Frans pres. 

Remdesivir se daje intravenozno i namenjen je da utiče na enzim koji reprodukuje virusni genetski materijal. U testovima na životinjama za Sars i Mers, bolesti izazvane sličnim koronavirusima, taj lek je pomogao da se spreči infekcija i ublažio težinu simptoma kada je dat dovoljno rano u toku bolesti. Međutim lek nigde u svetu još nema dozvolu za upotrebu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus