“Puna šetališta i roštiljanje na Košutnjaku – to je nedopustivo”: Zamenica direktora Infektivne klinike o “nedostatku razuma”

3
Foto: Profimedia

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević izjavila je danas da je “iluzija” da bilo ko može da bude zaštićen od zaraze korona virusom, zato što se radi o novoj bolesti i nema takozvanog kolektivnog imuniteta.

Milošević je na TV Prva, povodom slika punih šetališta u Beogradu koje su se pojavile u medijima rekla da je to “nedopustivo”.

“Nedopustivo je to što sam i sama videla danas, da se roštilja u Košutnjaku”, rekla je Milošević i dodala da ako ljude ne plaše “stravične cifre” koje se svakog dana nalaze u medijima i ne shvataju zašto se savetuje da se ne izlazi da je to “kao da svima nedostaje razuma”.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da za korona virus nema “čarobnog štapića”, niti leka i vakcine, a da se zna da se dominantno širi kapljičnim putem i da širenje može da se spreči ako postoji međusobna distanca.

“Ovaj virus ne može da opstane bez nas. Na različitim predmetima može da ostane, meri se u satima ili danima, ali može da se razmnožava samo u nama”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da zbog toga svako treba da bude socijalno odgovoran i da se distancira od drugih, jer ukoliko se desi da se virus nesmetano širi sa osobe na osobu teško da to može da se zaustavi.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Sad su policija i komunalci mogli da napune budzet i da od svih neodgovornih,samozivih i bahatih naplati kaznu i donira je bolnicama za zastitnu opremu.

  2. Ne secam se da su koristili rec “nedopustivo” kad su se ljudi pricescivali istom kasicicom…

  3. А шта сте ви очекивали ? Да се народ преплаши “најсмешнијег” вируса, вируса од кога умре мање људи него од убода комраца,… ?

Comments are closed.