Prvi minimalac od sutra na računima

0
Foto: Profimedia

Vlada Republike Srbije sutra će na račun svih preduzeća koja su izrazila želju da im se pomogne, uplatiti prvu minimalnu zaradu za njihove zaposlene. Sutra će na račune 232.000 preduzeća biti uplaćeno oko 32 milijarde dinara za 1.055.000 zaposlenih, rekao je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji za novinare, preneo je Blic.

On je rekao da su preduzeća tražila i odlaganje poreza od 29,5 milijardi dinara i to je sve država Srbija prihvatila, što pokazuje stabilnost naših finansija.

Mali je govorio je o posledicama korona virusa na ekonomiju Srbije i najavio da građani mogu svoje zarade očekivati na računima čim poslodavcima “legne” novac od države.

Reč je o isplati pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

“Svim preduzetnicima, paušalcima, malim preduzećima, država će uplatiti tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Dakle, tim preduzećima će država dati nešto više od 90.000 dinara direktno na račun, oko 750 evra”, rekao je Mali.

Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata na njihove račune će takođe početi sutra u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus