Prve otvorene granice u Evropi: Litvanija, Letonija i Estonija napravile “putnički balon”

0
Profimedia

Litvanija, Letonija i Estonija otvorile su svoje međusobne granice u ponoć stvorivši tako prvi “putnički balon” u okviru Evropske unije u nastojanju da pokrenu ekonomije posrnule zbog pandemije koronavirusa.

Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regiona, dok će za putnike iz trećih država biti obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana.

“Baltički putnički balon je prilika za otvaranje poslova i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu” rekao je litvanski premijer Saulus Skvemelis, prenosi Blic.

Odluka baltičkih zemalja došla je u trenutku dok Evropska komisija nastoji da ubedi 27 članica EU da ponovo otvore unutrašnje granice.

Nijedna od baltičkih zemalja nije u sredu imala više od sedam novih slučajeva, a u celom regionu od koronavirusa umrlo je manje od 150 ljudi, prenosi Rojters.

“Baltičke zemlje su bliski partneri sa sličnom epidemiološkom situacijom i njihove ekonomije su dobro integrisane tako da je sloboda kretanja ljudi i dobara veoma važna za region”, rekao je predstavnik EK u Litvaniji Arnoldas Prankevičijus.

Restrikcije kada je reč o putovanjima su ublažene između Finske i Estonije, kao i između Poljske i Litvanije, ali samo iz poslovnih ili obrazovnih razloga.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?