Profesor Božović: Ovde se oko ove pošasti konačno pita struka, a On odlučuje. Naš svet se teško oslobađa rđavih navika. Popravni ispit je u toku…

0
Medija centar Beograd

“Danas su, nažalost, svetom zagospodarili moćni ludaci koji ne snose kaznu za svoja zlodela. To je velika opasnost i sada i ubuduće. Ovde se oko ove aktuelne pošasti konačno struka pita, a On odlučuje. A naš svet teško se oslobađa rđavih navika, a strpljenje i istrajnost nisu mu velike vrline. Popravni ispit je u toku”, napisao je profesor Ratko Božović za list Danas.

Profesor Božović je ocenio da je za ovo šta se sada dešava, sve više siguran da se priroda sveti ljudima zbog njihovog nemilosrdnog nasilništva nad njom.

“U svom surovom gospodarenju nad prirodom, čovek je prizvao osvetu prirode koja će dugo trajati, a može se završiti gigantskom tišinom, kako je već primećeno. Ponovo čitam knjigu Izgubljen u Americi I. B. Singera. Tamo nalazim rečenicu: ‘Stvarno, ponekad mi se čini da živim u nekom velikom azilu za ludake'”, piše profesor Božović.

On je dodao i da mu je uvek bilo nedovoljno vremena da ostvari svoje zamisli.

“To je ranije bilo slobodno izabrano vreme  samoće.  Ovo sada je nešto drugo jer ‘vuče’ na usamljenost koja je nametnuta, programirana, neslobodna. Nisam siguran da u njoj umem da ispravno razmišljam i rasuđujem”, napisao je profesor Božović.

Dodao je da sada, kao nikad ranije, pred televizijskim ekranom – sve u očekivanju dobrih vesti, a one nikako da stignu.

“A kad toga nema, vraćam se čitanju i pisanju ali me i tada ne napušta upitanost: da li je čitanje i pisanje knjiga poslednja odbrana ljudske ličnosti i čovekovog dostojanstva u ovo doba civilizacijskog poniženja? Možda bi valjalo činiti mnogo više i za sebe i svet oko sebe kad se izađe iz ove zagrade”, napisao je profesor Ratko Božović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus