“Prijave za 57 građana koji su se protivili merama i 56 za one koji su zbog toga izražavali nezadovoljstvo…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

“Od uvođenja vanrednog stanja policija je procesurila 7.800 punoletnih građana zbog policijskog sata“, rekao je za Blic direktor policije Vladimir Rebić.

Prema Rebićevim rečima, kako se kraj varednog stanja približavao tako se i smanjivao broj građana koji krše mere.

“Od kako je uvedeno vanredno stanje, mi smo procesuirali oko 6.800 građana koji su punoletni i mlađi od 65 godina. Takođe i 1.063 starijih od 65. Znači, policija je od uvođenja vanrednog stanja procesurila 7.800 građana. Kada pogledamo analize možemo reći da je od trenutka kada je policijski čas skraćen, da se smanjio broj građana koji krše propise. Isto to važi i za starije od 65 godina nakon što im je dozvoljeno da šetaju”, rekao je Rebić.

On ukazuje da je policija zadovoljna ovim brojem i izražava zahvalnost građanima koji su poštovali propise.

Rebić se osvrnuo i na situaciju gde poslednjih sedam dana građani izlaze iz svojih kuća za vreme policijskog časa i na ulicama izražavaju nezadovoljstvo ili podršku političkim strankama. Prema njegovim rečima, zbog kršenja propisa na ovaj način podneto je 113 zahteva za prekršajne prijave.

“Iznenađuje me nivo spekulacija koji se pojavljuje kod pojedinih, koji ukazuju na pasivnost policije kada se radi o prijavama građana povodom kršenja policijskog sata građana koji su izražavili pojedine stavove o situacijama u društvu. Građani su na 192 javljali da se na određenim lokacijama u Srbiji nalaze ljudi koji lupaju različite predmete ili pale baklje ili puštaju muziku ili koji na bilo koji drugi način izražavaju stav. Ono što je za policiju bilo od krucijalne važnosti jeste da se nalazi na javnim površinama. Mi smo konkretno u poslednjih šest, sedam dana, nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem i prezentovanjem konkretnih činjenica i upoznavanja tužioca sa činjeničnim stanjem podneli 113 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer su u vreme policijskog časa kršili odredbe”, naveo je Rebić.

On dodaje da kada se izvrši analiza pod kojim su se okolnostima činili ti prekršaji dolazi se do toga da je njih 57 procesuirano jer su izražavali nezadovoljstvo merama u vreme pandemije.

“Njih 56 je izražavalo podršku tim merama, nezadovoljstvo postupanjem ovih prethodnih. Ova brojka jasno pokazuje sa koliko je profesionalnosti postupala policija u saglasnost sa nadležnim tužilaštvima. Da li smo proceusirali sve koji su na ovaj način kršili propise, siguran sam da nismo, jer nije bilo moguće u tako kratkom roku stići na te lokacije”, rekao je Rebić.

On objašnjava da se dešavalo da dok policija dođe na lokaciju koja je prijavljena nema građana.

“Pa se ne mogu preduzeti mere u procesuiranju. Jasno je da smo mi radili profesionalno i u skladu sa kapacitetima i mogućnostima. Više je nego očigledno da nismo ostali gluvi, da smo postupili profesionalno prema svima. Nema potrebe da neko sumnja u profesionalnost policije i da neće postupiti po propisima”, rekao je direktor policije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus