Prihvat dece ispred vrtića, razmak od 2 metra, princip “noge-glava” i druga nova pravila posle ublažavanja mera

0
Foto: Profimedia

Predškolska ustanova “11. april” Novi Beograd objavila je na svom sajtu upustvo zaposlenima za povratak dece u vrtiće, u kojem se u 35 tačaka objašnjavaju pravila i ponašanja tokom epidemije koronavirusa, prenosi N1.

Uz odredbe koje govore o dezinfekciji prostora, higijenskim navikama zaposlenih, predloženo je postavljanje dezinfikacionih barijera na ulazu u vrtić, kao i prijem dece isključivo u skladu sa važećom procedurom uz potvrdu nadležnog pedijatra.

Predloženo je da dolazak dece ima posebnu proceduru, odnosno kontrolisan ulazak u objekat uz distancu od dva metra, prihvat dece, ako je moguće, ispred objekta, dok bi roditelji obavezno trebalo da nose maske. Deca sa respiratornim infekcijama neće biti primana u vrtić. 

Osobe koje će raditi trijažu za prijem dece u objekat bi trebalo da nose zaštitnu opremu, a trebalo bi razmotriti i mogućnost merenja tempretaure dece beskontaktnim toplomerom, navodi se u u Uputstvu. 

Deca bi trebalo za stolovima da sede na udaljenosti od dva metra, ne dozvoliti im da dele hranu, niti bi trebalo mešati grupe i vaspitače.

Ne smeju se koristiti igračke koje se ne mogu oprati ili dezinfikovati, ruke će se česće prati, a predviđa se i obavezan nadzor pri pranju ruku.

Dnevni odmor, odnosno spavanje, treba organizovati po principu “noge – glava”, uz razdaljinu od dva metra i bez mešanja posteljine.

Uz ostale savete, vrtićima se savetuje i da obezbede prostoriju za izolaciju u slučaju pojave simptoma bolesti kod dece tokom boravka u objektu, navedeno je u uputstvu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus