Preti nestašica zaštitnih rukavica zbog panike i navale

0
Foto: Profimedia

Malezijska kompanija Top Glove upozorila je da bi moglo doći do nestašice zaštitnih rukavica zbog eksplozije potražnje u Evropi i SAD.

Top Glove je proizveo gotovo petinu zaštitnih rukavica koje se trenutno koriste u svetu, a danas je upozorio na to da potražnja nadmašuje njegove proizvodne kapacitete.

Kako bi se nosila s poplavom narudžbina, kompanija je produžila rokove isporuke, kazao je u petak u razgovoru za Rojters predsednik upravnog odbora Lim Vi Čai. Rok isporuke pomeren je s 30 na 150 dana.

U proteklih nekoliko nedelja broj narudžbina, uglavnom iz Evrope i SAD, bio je gotovo dvostruko veći od proizvodnih kapaciteta, naveo je Lim.

Top Glove može dnevno da proizvede 200 miliona rukavica od prirodne i sintetičke gume.

“Neki klijenti naručuju iz panike. Obično naručuju 10 kontejnera mesečno, a sada su odjednom povećali narudžbine na 20 kontejnera”, objasnio je čelnik malezijske firme.

“Definitivno vlada nestašica. Klijenti naručuju dvostruko više (rukavica), mi možemo povećati isporuku samo 20 posto, što znači da se ne može pokriti oko 50 do 80 posto potražnje”, procenjuje.

Neuobičajena navala na rukavice mogla bi da potraje još tri meseca, iako se očekuje da će priliv narudžbina ostati snažan i do devet meseci uprkos naznakama slabljenja potražnje u Aziji, procenjuje Lim.

Kompanija vodi računa o tome da se dodatne rukavice pravedno raspodeljuju među klijentima, piše portal Indeks.

“Upravljamo količinom, ograničavamo koliko rukavica svaki klijent može da kupi. Prisiljeni smo tako da postupamo, iako je to za nas sladak problem”, dodaje.

Kompanija, prema njegovim rečima, svake nedelje instalira nove mašine i mogla bi uskoro da poveća proizvodnju čak 30 posto.

Top Glove je u ovom mesecu povećao iskorišćenost proizvodnih kapaciteta za 10 procentnih poena, na 95 posto, i očekuje da se će se približiti maksimumu u aprilu.

Ubrzano pokušavaju da zaposle još hiljadu radnika kako bi držali korak s potražnjom. Obično zapošljavaju radnike iz Nepala, ali im je ta opcija sada blokirana zbog ograničenja putovanja pa su u potrazi za radnicima u vlastitom dvorištu.

“Moramo povećati broj radnika za 10 posto, a zbog aktualne situacije (ograničenja putovanja) ne možemo dovesti radnike iz Nepala. Zato nemamo izbora – moramo posegnuti za domaćim radnicima, posebno za potrebe pakovanja.”

U Top Gloveu naglašavaju da je njihov lanac nabavke diverzifikovan i uvereni su da u sledećim sedmicama neće imati problema s pribavljanjem sirovina.

Uprkos karantinu koja bi trebalo da bude ukinut 14. aprila Malezija je nekim proizvođačima u sektoru osnovnih potrepština omogućila nastavak poslovanja uz određene uslove, navodi Rojters.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus