Preminulo 13 lekara u Srbiji od posledica koronavirusa: “Ali verujemo da ih ima još…”

1
Profimedia

Do sada je od koronavirusa preminulo 12 lekara i stomatologa iz stalnog radnog odnosa i jedan koji je bio penzioner, štićenik doma za stare, izjavio je za portal Nova.rs predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić. 

“Znamo sigurno za njih 13, ali verujemo da ih ima još, samo mi to nismo uspeli da evidentiramo”, rekao je on i dodao da su među tim potvrđenim slučajevima preminuli lekari iz Leskovca, Niša, Ćuprije, Paraćina i Novog Sada. 

“Što se tiče obolelih zdravstvenih radnika, tu nemamo nikakvu mogućnost da vodimo evidenciju. Poslednje što sam čuo je negde oko 650”, naveo je Panić.

Sindikat, kako je objasnio Panić, nema nema podataka o preminulim medicinskim sestrama, dok zaraženih zdravstvenih radnika ima “mnogo više nego što nam to cifre govore”.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta kaže da sada ima više zaštitne opreme za zdravstvene radnike nego što je bilo, ali da je na većini punktova gde je zaštitna oprema neophodna nema dovoljno.

“Informacije kojima mi raspolažemo je da covid jedinice dobijaju opremu i tu je ima dovoljno. Na svim ostalim mestima vrlo je diskutabilno da li je ima i da li je podeljena. I dalje je to prebacivanje loptice – da li nema zaštitne opreme, da li direktori ne traže, da li su direktori dobili, ali nisu podelili… Ono što definitivno jeste informacija, na većini punktova te zaštitne opreme fali, ili je nema dovoljno, ako bi se desilo da se pojavi novo žarište i više obolelih”, tvrdi on.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.