“Pravim razliku između ustaškog pokreta i nekih oznaka ‘Za dom spremni’ koje su korišćene devedesetih. Ovo što je Milanović napravio nije dobro…”

0
(BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/MO)

“Ovo što je predsednik napravio nije dobro jer došli smo odati počast poginulima”, rekao je Plenković novinarima u Okučanima ističući da su oni ovde “u ime institucija”.

Na pitanje je li reč o smišljenoj provokaciji, kako tvrdi Milanović, odnosno da li je on znao da će neki u Okučane doći u majicama na kojima je oznaka paravojne jedinice iz rata ’90-tih, Hrvatskog veća odbrane (HOS) sa spornim ustaškim pozdravom, Plenković je odgovorio da nije.

“Videli ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču (HOS-a) koja je bila u Jasenovcu, a danas više nije tamo, Milanović rekao da ju treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za slobodu Hrvatsku treba baciti”, rekao je Plenković.

On je dodao i da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.

Plenković je rekao da se njegova vlada jasno odredila u vezi pozdrava “Za dom spremni” i da pravi razliku između ustaškog pokreta iz Drugog svetskog rata, koji oštro osuđuje i “nekih oznaka” koje su korišćene ratu ’90-tih.

“Veće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznedrilo dokument koji vrlo precizno identifikuje trenutke u kojima se neka obeležja koja su korišćena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisećamo žrtava”, dodao je premijer.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković ocenio je da je Milanovićev potez neprimeren. On je novinarima rekao da je Milanović izjavom u Jasenovcu “otvorio svetonazorske ideološke sukobe”.

Premijer i predsednik Sabora dolaze iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, a predsednik Hrvatske iz opozocione Socijaldemokratske partije. Milanović je u drugom krugu predsednočkih izbora početkom godine pobedio dotadašnju predsednicu i kandidatknju HDZ Kolindu Grabar-Kitarović.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus