Povećava se broj zaraženih, ali i hospitalizovanih u Leskovcu: Čekaju se rezultati iz “Jure”…

0
Beta/AP Photo/John Minchillo

Masovno testiranje radnika fabrike Jura u Leskovcu, praćenje kontakata i njihovo testiranje, povećalo je broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronavirusom u ovom gradu sa jučerasnjih 107 na 135.

Iz ove fabrike koja je, uprkos upozorenju i protestima radnika pre više od mesec dana, sada postala žariste širenja epidemije, u bolnicu je primljeno 20 novih pacijenata, rekao je za N1 direktor ustanove Nebojša Dimitrijević.

“Na današnji dan je 28 novih prijema. Jedna osoba je otpuštena kući, nemamo preminulih i nije bilo prebacivanja u niški Klinički centar”, saopštio je Dimitrijević uz napomenu da su sinoć stigli nalazi za 1.100 zaposlenih koji su masovno testirani.

Očekuje se da će broj potvrđenih slučajeva u Leskovcu i dalje rasti, jer se danas očekuju rezultati i za ostale testirane radnike južnokorejske kompanije kojih takođe ima više od hiljadu.

U leskovačkoj Juri zaposleno je ukupno 2.850 osoba, a direktor bolnice, koji je i član Kriznog štaba Leskovca, podseća za N1 da će se testirati i preostalih nekoliko stotina radnika koji nisu uspeli da to učine u petak, kada fabrika zbog toga nije radila.

Epidemiološka situacija u Leskovcu pogoršala se upravo zbog širenja zaraze najvećom fabrikom, u kojoj nisu poštovane preporuke epidemiologa, što nisu krili ni gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a ni direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević.

Cvetanović je za N1 izjavio da u Leskovcu, ipak, nije profit postavljen ispred ljudskog zdravlja, dok je direktor bolnice, na insistiranje N1 potvrdio pretpostavku da bi sada stanje bilo drugačije da je fabrika zatvorena na mesec dana.

Po podacima sa sajta Covid-19, posle Beograda i Niša, Leskovac ima najveći broj obolelih. Trenutno 412, ali nadležni napominju da će se ovaj broj brzo menjati u narednom periodu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus