Hiljade mikrokapljica koje proizvodi čovek dok govori glasno mogu da ostanu u vazduhu između osam i 14 minuta pre nego što nestanu, pokazala je studija koja se bavila načinima širenja kovid-19, prenosi MIT Tehnology Review.

Istraživanje koje je sproveo američki Nacionalni institut za zdravlje moglo bi da ima značajan uticaj na naše razumevanje i zaštitu od širenja koronavirusa.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-435-od-14-maja/

Respiratorni virusi kao što je SARS-CoV-2 prenose se direktnim kontaktom ili kada virus bude izbačen kroz sitne kapljice nosioca virusa. Zato su važni kijanje i kašljanje. Međutim, i govor može da izbaci hiljade kapljica oralne tečnosti u vazduh, a istraživači su želeli da saznaju koliko ih ima i koliko dugo mogu da ostanu u vazduhu.

Istraživači su zamolili ljude da ponavljaju fraze i koristili su osetljive lasere da bi osvetlili kapljice u prostoru. Na osnovu prethodnih studija o tome koliko RNK virusa može da se pronađe u oralnim tečnostima kod prosečnog pacijenta kovid-19, istraživači su procenili daje jedan minut glasnog govora izbacuje najmanje 1.000 kapljica koje sadrže virus. Njihova otkrića sugerišu da ove kapljice ostaju u vazduhu duže od osam minuta, a ponekad i 14.

Hipoteza studije pretpostavljala je da svaka virusna čestica ima jednake šanse da izazove infekciju, što sasvim sigurno važi za kovid-19. Studija je vođena u strogo kontrolisanom okruženju i nije uzela u obzir i cirkulaciju vazduha i promene temperature koje se mogu naći u bilo kojem stvarnom okruženju.

Isti tim je u radu objavljenom u aprilu u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost kovida-19 razgovorom potvrdi, to bi dalo naučno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da virus može da se širi samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kija i udahnete njegove mikrokapljice.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.