Postignut politički dogovor: “Pokrenuti pregovore o prijemu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom…”

0
Foto: Profimedia

Ministri spoljnih poslova država Evropske unije su danas postigli “politički dogovor” da se, zasad bez određivanja datuma, pokrenu pregovori o prijemu u članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ali od vlasti u Tirani se traži da dodatno pokažu rezultate u vladavini prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, i da poprave uslove za izbore i izborni zakon.

To tvrde evropski diplomatski zvaničnici koji prate video-zasedanje ministara inostranih poslova EU.

Danas očekivanu odluku o “političkom zelenom svetlu” za pregovore sa Skopljem i Tiranom treba da potvrde šefovi država ili vlada EU koji zasedaju krajem ove nedelje.

Neki evropski mediji navode da je konačna saglasnost postignuta sinoć, pošto su Francuska, Španija, Holandija, Danska i Nemačka unele dodatne stavke u predlog odluke koju će usvojiti samit Unije.

Uvaženi su zahtevi Grčke da se u zaključke unesu jemstva da će u Albaniji biti poštovana prava grčke manjine i da neće biti diskriminacije grčke manjine prilikom upisivanja imovine u katastre.

Usaglašeni zaključci sadrže i stavove o novoj metodologiji procesa pregovora o prijemu u članstvo država Zapadnog Balkana. Time bi taj postupak trebalo da bude brži, delotvorniji, a ne “previše automatski i s tehnokratskim rukovodjenjem”, piše francuski list “Lezeko”.

To znači da se uporedo osnaže i preurede ustanove i sistem odlučivanja EU da bi ona bila u stanju, kako je objašnjeno, da u neko dogledno vreme primi nove članice.

Video-dogovor šefova evropskih diplomatija mora biti potvrdjen u pisanom obliku, a on prosledjen samitu EU na odobrenje.

Potom bi Evropska komisija pripremila okvire za pregovore sa Skopljem i Tiranom da bi tada bili utvrđeni i datumi pregovora za Skoplje, a uslovno i za Tiranu.

To bi se potvrdilo i na očekivanom samitu EU i Zapadnog Balkan maja u Zagrebu.

Neki zvaničnici koji prate današnje ministarsko zasedanje kažu da, s obzirom na pandemiju korona virusa, treba još videti da li će moći da se priredi samit u glavnom gradu Hrvatske.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus