Ponovo otvorene ulične pijace u Vuhanu, od kritika im je gora samo reputacija

0
Foto: Beta (Shen Bohan/Xinhua via AP)

Ulične pijace Vuhana ponovo su otvorene, uprkos sada lošoj reputaciji i pozivima iz inostranstva da budu zatvorene četiri meseca od pojave koronavirusa u tom kineskom gradu.

Epidemija virusa tokom koje je u svetu preminulo više od 125.000 ljudi, izgleda da je iskorenjena u Kini pošto je Vuhan sa 11 miliona stanovnika bio blokiran od 23. januara do 8. aprila.

Stručnjaci ocenjuju da se novi koronavirusa pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci Vuhana, gde su se prodavale žive egzotične životinje. Virus životinjskog porekla je verovatno mutirao i prešao na čoveka.

Pijaca Huanan u Vuhanu gde se pojavio virus zatvorena je od 1. januara. Ta pijaca je sada ograđena.

U Vuhanu gde i dalje vlada zabrinutost nedelju dana posle ukidanja blokade, postavljeni su plakati na kojima piše da je zabranjena prodaja divljih životinja čak i žive živine. U gradu su takođe postavljeni zvučnici iz kojih se emituju poruke da je Kina pobedila korona virus.

Međutim, za trgovce loše ide posao što svedoče prazne pijace. “Ove godine smo ukleti. Nikada nisam videla tako mali broj ljudi”, rekla je jedna prodavačica začina na pijaci.

Ona je odbacila kritike da su pijace na otvorenom žarišta epidemije. “To je bespotrebna panika”, rekla je ona i dodala da ima sredstva za dezinfekciju koja koristi nekoliko puta dnevno na svojoj tezgi.

Dopisnici Frans pres rekli su da su na tri pijace u Vuhanu videli da se i dalje prodaju žive životinje i to pretežno kornjače, žabe, riba, morski plodovi, ali i živina i kopneni sisari.

Postojanje takvih pijaca izaziva zabrinutost u inostranstvu. Australijski premijer Skot Morison ocenio je kao neshvatljivo ponovno otvaranje pijaca.

Kineski list Global tajms (Global Times) je sa svoje strane osudio “zapadnjačke predrasude” i ocenio smešnim ideju o zatvaranju pijaca.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala države da zabrane prodaju divljih životinja, ali ne zagovara zatvaranje pijaca.

Mnogi trgovci su Frans presu rekli da nisu nikada prodavali divlje životinje, ali su neki ipak priznali da su morali da odustane od prodaje nekih vrsta žaba i kornjača zbog uvedenih strožih mera.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus