Pokret “Jedan od pet miliona” za sutra najavio protestnu šetnju

2
BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS

Pokret “Jedan od pet miliona” najavio je za utorak, 28. aprila, tačno u podne šetnju do Narodne skupštine, sa maskama, poštujući rastojanje od dva metra.

„Zato što nam je dosta toga da nas prave budalama. Dosta nam je toga da nas tamniče kao da smo bedni crvi bez kičme, bez glasa, bez ikakvih prava. Mi smo ljudi. Nećemo da ćutimo na to da na nas – odgovorne građane – svaljuju krivicu za sopstvenu nesposobnost čija je cena žrtvovanje ljudi, naših starih u gerontološkim centrima, naših medicinskih radnika koji živote svih nas brane“, poručuju iz pokreta.

U pozivu se kao razlozi za protestnu šetnju navode podele građana na podobne i nepodobne, najavljeni „karantinski vikend“ za prvomajske praznike, kao i rad institucija za vreme vanrednog stanja.

„Dosta nam je toga da nas dele na građane prvog i drugog reda. Nećemo još jedno četvorodnevno tamničenje dok se “podobni” slobodno šetaju. Zatvorili su nas. Zatvorili su institucije. Ovo nije samo udar na državu, ovo je udar na razum, na kičmu, na zdravlje – i mentalno i fizičko. Zato ćemo u utorak došetati do Skupštine Srbije, od 12h do 14h. Mirno i dostojanstveno. Tražimo Ukidanje tamnice“, navodi se u saopštenju.

Iz pokreta su naveli zahteve, da policijski čas ne sme da traje duže od 12 sati dnevno i da je roditeljima sa decom potrebno omogućiti dodatno vreme za šetnju od 18h do 20h svakog dana.

„I nije važno da li će nas biti 5, 50, 5.000 ili 5 miliona… Važno je da pošaljemo poruku: Proći će ovo zlo. A proći će i korona. Ako i vas put nanese u utorak u 12h ispred Skupštine, ne zaboravite da se držimo mera zarad zdravlja svih: Maske na lice, rukavice na ruke, međusobno rastojanje od 2 metra. Jer nismo mi ti koji su neodgovorni“, poručili su u pozivu na protest.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. “Ako i vas put nanese u utorak u 12h ispred Skupštine,…” Ако ме пут и нанесе испред Скупштине, обићи ћу вас у широком луку. Ви пре подне мислите једно, а после подне радите друго. Поздравите у моје име преосталих четворо.

  2. Niko nikoga ne moze da napravi na budalu kao neko sam sebe. Ja verujem u onu narodnu -Na vukove povika a lisice meso jedu-

Comments are closed.