Pokret Dosta je bilo podneo predlog zakona kojim se ukida test samostalnosti za preduzetnike

0
Foto: Logo

Pokret Dosta je bilo (DJB) danas je saopštio da je podneo predlog zakona kojim se ukida “test samostalnosti za preduzetnike” predviđen Zakonom o porezu na dohodak građana.

Svrha “testa samostalnosti” je da se na osnovu propisanih kriterijuma utvrdi da li preduzetnik ostvaruje prihod od samostalne delatnosti ili je u stvari zaposlen.

“Nedavno doneta zakonska rešenja koja proklamuju da im je cilj suzbijanje izmišljenog ‘fiktivnog preduzetništva’ u stvari nanose nemerljivu štetu preduzetnicima i ugrožavaju njihov prihod. Posebno zabrinjava činjenica da su time najviše pogodjeni preduzetnici u IT sektoru, privrednoj grani koja u Srbiji najbrže raste i to po stopi od čak 30 odsto godišnje a čiji je dalji rast ovim propisom ugrožen”, ukazao je DJB.

Ocenjeno je da je ukidanje “testa samostalnosti” najmanje što država može da uradi za preduzetnički sektor “koji je će podneti najveći deo krize i kome preti nestanak”.

DJB smatra da će biti ugrožen ogroman broj preduzenika, ali i privredni sistem i budžet Srbije, jer će kroz zatvaranje preduzetničkih agencija koje ne polože “test samostalnosti” doći i do smanjenja budžetskih prihoda, ali i do rasta nezaposlenosti i rada na crno.

“Ustav Republike Srbije garantuje slobodno preduzetništvo, koje se ne može ograničiti propisivanjem izmišljenih uslova koje preduzetnik mora da ispuni da bi mogao da posluje, niti dozvoljava diskriminaciju ove vrste među preduzetnicima”, naveo je DJB.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus