Počelo kliničko ispitivanje vakcine protiv koronavirusa: Čak i da sve dobro prođe, govorimo o godinu do godinu i po dana pre masovne upotrebe

0
Foto: Profimedia

Prvi učesnik u kliničkom ispitivanju vakcine protiv novog koronavirusa, Covid-19, dobiće eksperimentalnu dozu u ponedeljak, izjavio je anonimni zvaničnik američke vlade, a prenosi Gardijan.

Ova testiranja se odvijaju u Kaiser Permanente Washington Health Reserch Institute u Sijetlu, a u koje će biti uključeno 45 mladih, zdravih dobrovoljaca koji će dobiti doze vakcina.

Zvaničnik koji je objavio ove planove nije hteo da otkriva svoj identitet, prenosi AP, a ove probe nisu javno obelodanjene.

Cilj je da se ispita da li vakcina ima bilo kakve nuspojave, što bi bio korak ka obimnijoj studiji ove godine, a koja bi procenila efikasnost vakcine. Očekuje se da će proći od 12 do 18 meseci da bi eventualna vakcina dobila dozvolu da se koristi.

Učesnici ne mogu da se zaraze ovom dozom jer ne zadrži virus, čak ni njegovu blažu verziju, kao što je to slučaj sa uobičajenim vakcinama kao što je MMR.

Umesto toga, vakcina je uz pomoć genetskog inženjeringa napravljena tako da iskoristi ćelije u telu kako bi one same proizvele male delove virusa koje će telo onda prepoznati. Doza nosi specifični deo DNK koji sadrži upustva za izgradnju receptora na površini virusa koji omogućava imunskom sistemu da ga detektuje i napadne.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Drugačije rečeno, ako se ovi sintetički delovi DNK ubrizgaju u osobu, trebalo bi da uđu u njihove ćelije i programiraju njihov sistem napada kako bi proizveli proteine koji izgledaju baš kao receptori na površini virusa. Ti plutajući receptori tada bi pokrenuli imunski sistem, a ne izazivajući bolest.

Čak i ako ti prvi testovi prođu dobro, “govorimo o godinu do godinu i po dana” pre nego što bi vakcina mogla da bude spremna za široku upotrebu, navodi Antoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

Moderna je jedna od kompanija koja razvija vakcinu zajedno sa američkim Nacionalnim institutom za javno zdravlje. To je jedan od timova formiran pre tri godine nakon epidemije ebole koja je usmrtila 11.000 ljudi. Uprkos tome što se vakcina ebole, sto odsto bezbedna, razvijala deceniju, nije odobrena godinu i po dana nakon izbijanja epidemije. Ovoga puta će sve ići mnogo brže, navodi izvor.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus