“Pitanje je da li ćemo ikada napraviti vakcinu, moramo živeti sa nekim od virusa”: Predstavnik SZO i profesor na Imperijal koledžu nije optimista

2

Pandemija koronavirusa je širom sveta ljude primorala na samoizolaciju, a mi koji smo zatvoreni u kućama isčekujemo još toplije vreme i nadamo se vakcini koja bi porazila virus i naše živote vratila u normalu. Međutim, da li će je uopšte biti?

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i profesor na Imperial koledžu u Londonu Dejvid Nabaro upozorava da uopšte nema garancija da će se vakcina protiv koronavirusa uspešno razviti u skorije vreme i naglašava da će čovečanstvo, “u doglednoj budućnosti”, morati da se prilagodi životu sa konstantnom pretnjom od virusa, prenosi Gardijan.

“Ne možete razviti vakcinu koja je sigurna i efikasna protiv svakog virusa. Za neke viruse je vrlo teško razviti vakcinu, pa ćemo u doglednoj budućnosti morati da živimo u skladu sa stalnom pretnjom od koronavirusa”, rekao je Nabaro u intervjuu za Observer.

“A to znači da da će na određeni period biti izolovani svi koji su zaraženi, kao i njihovi kontakti. Stariji ljudi se moraju zaštititi posebnim merama, a bolnice moraju da se osposobe za rešavanje slučajeva. Sve to je potpuno nova realnost za nas”, dodao je Nabaro.

Nabarov komentar je usledio nakon što je bivši ministar zdravlja u Velikoj Britaniji Džeremi Hant rekao da je jedino rešenje krize izazvane koronavirusom da države podrže novi globalni zdravstveni sistem koji bi značio više međunarodne saradnje vlada država oko zdravstvene politike i više pomoći najsiromašnijim zdravstvenim sistemima u svetu.

“Kad je reč o zravstvenim sistemima širom sveta, velika lekcija koju smo naučili iz ove pandemije je da smo jaki koliko je jaka i najslabija karika u našem lancu”, rekao je Hant.

“Iako je Kina sa pravom kritikovana zbog zataškavanja informacija vezanih za virus, zamislite koliko bi gora situacija bila da je ovo počelo u Africi. Zato mislim da će globalnoa zdravstvena sigurnost naći na spisku kritičnih tema koje možemo rešiti samo u saradnji sa drugim zemljama”, dodao je Hant.

Upozorenje koje je uputio Nabaro je drugo, ne baš optimistično, upozorenje koje je stiglo od predstavnika SZO ove nedelje. Ranije je šefica odeljenja za bolesti zoonoze pri SZO Marija Van Kerkova upozorila da nema dokaza o razvijanju testova na antitela koji će utvrđivati da li osoba ima izgrađen imunitet, odnosno da li ima rizika da se ponovo zarazi virusom COVID-19.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. SZO, pa da se oni pitaju nama ne bi bilo pomoći! Nadajmo se da ce platiti cenu svog diletantizma i pasivnosti!

Comments are closed.