Pet retkih simptoma koronavirusa: Osip na prstima nogu, glavobolja i peckanje su samo neki od onih na spisku SZO

0
Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) od samog početka pandemije koronavirusa kao simptome bolesti najčešće navodi sledeće – temperaturu, umor i suvi kašalj. Povremeno su se pominjali i curenje iz nosa, bol u grlu, začepljen nos, bolovi u telu, dijareja i gubitak čula ukusa i mirisa, ali postoje i drugi, neobičniji simptomi koje su prijavili neki pacijenti.

Osip na prstima nogu

Kako piše Guardian, oboleli iz nekoliko zemalja prijavili su osip na prstima nogu, a osim toga, nisu imali ni jedan drugi uobičajeni simptom zaraze koronavirusom. Osip može da poprimi oblik crvenih ili ljubičastih lezija, a evropski časopis za pedijatrijsku dermatologiju izvestio je o “epidemiji” ovakvih slučajeva kod dece i adolescenata u Italiji.

Konjunktivitis

Iako redak, simptom koronavirusa može da bude i konjunktivitis (upala očne konjuktive), a virusne čestice pronađene su u suzama pojedinih pacijenata. S britanskog Kraljevskog fakulteta oftalmologije kažu: “Poznato je da svaka infekcija gornjih disajnih puteva može da dovede do virusnih konjunktivitisa kao sekundarne komplikacije, a taj slučaj zabeležen je i kod bolesti COVID-19. Međutim, malo je verovatno da obolela osoba nema i druge simptome poput groznice ili neprestanog kašlja – za sada se čini da se konjunktivitis manifestuje mnogo kasnije”.

Nekroza

Takođe, jedna španska studija objavljena u britanskom časopisu Dermatology otkrila je da je kod šesto odsto od 375 obolelih od koronavirusa koji su pregledani zabeležena nekroza – odumiranje telesnog tkiva zbog nedostatka kiseonika, što se manifestuje promenom boje kože na kojoj su vidljive ljubičaste ili crvene mrlje. U istraživanju se navodi da su ovi simptomi uglavnom bili prisutni kod starijih pacijenata s težim slučajevima bolesti. Ali, i ovaj podatak treba uzeti s rezervom jer je nekroza pronađena i kod nekih osoba koje su bile pozitivne na koronavirus, ali nije im bila potrebna hospitalizacija.

Vrtoglavica i glavobolja

A prema studiji sprovedenoj na 214 pacijenata u Kini otkriveno je da je nešto više od trećine (36,4 odsto) zaraženih imalo neurološke simptome kao što su vrtoglavica ili glavobolja.

Osećaj peckanja

Neki pacijenti se žale i na trnce i osećaj peckanja.

Kad se aktivira naš imunski sistem kao odgovor/reakcija na neku bolest, ljudi mogu da osete različite senzacije… Čuo sam za slična iskustva i kod drugih bolesti koje nisu povezane s koronavirusom, rekao je dr. Valed Džavaid iz bolnice Maunt Sinaj u Njujorku.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?