Zamenica direktorke Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Branislava Milenković upozorila je da se tokom epidemije COVID-19 još jednom pokazalo da su pušači značajno podložniji komplikacijama plućnih bolesti i da je njihov organizam manje spreman za borbu sa virusima i drugim bolestima. 

Ona je, tokom onlajn konferencije „Da li se čujemo?“ uoči 31. maja, Svetskog dana bez duvana, kazala da su mladi ti koji mogu da promene svet.

„Verujem da je važno da oni stvore promenu stila života i da ta promena podrazumeva više brige o sopstvenom zdravlju, ali i o životnoj sredini. A prestanak pušenja svakako bi bio važan deo tih promena“, kazala je je Milenković.

Promena sveta nije samo na mladima, već pre svega na državi, ocenila je predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev, koja je navela da se od 2010. u Srbiji nije ništa promenilo kada je reč o kontroli duvana. 

Dodaje da Nacrt izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2015. godine nikada nije ušao u proceduru usvajanja, kao ni Strategija kontrole duvana do 2025. godine koja je izradjena pre četiri godine. 

„Potrebna je politička odluka na najvišem nivou, da se raskine savez sa duvanskom industrijom i da se zdravlje stavi na prvo mesto. Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ili na javnim mestima nigde do sada nije dovela do propasti ugostiteljstva ili države. Uticaj na ugostiteljstvo svuda je bio pozitivan ili neutralan, jer nepušača je ipak uvek više nego pušača, a uticaj na ukupnu ekonomiju i na zdravlje uvek je isključivo pozitivan“, kazala je Krstev.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša podsetio je da je Srbija potpisnica obavezujuće Okvirne konvencije o kontroli duvana, kojom je predviđeno usvajanje sveobuhvatnih zakonskih rešenja za kontrolu duvana, putem koje bi bile uspostavljene mere za zaštitu zdravlje mladih, ali i svih građana Srbije.

„Sve te mere potrebno je uvesti u paketu, jer njihovo pojedinačno uvođenje ostavlja prostora duvanskoj industriji da brzo promeni fokus svojih marketinških aktivnosti. Potrebno je svuda obezbediti nepušačku životnu sredinu. Nije dovoljna samo zabrana pušenja na javnim mestima. Potreban je širi zakon o kontroli duvanske industrije“, ocenio je Ivanuša.

Julijana Bak, direktorka organizacije PROI koja u Bosni i Hercegovini sprovodi kampanju protiv upotrebe duvanskih proizvoda, kaže da je Balkan ostao „svojevrsna pepeljara Evrope“.

„Korisnici proizvoda duvanske industrije brže umiru i zato je potreba te industrije da stalno privlači nove, mlade pušače. To radi kroz različite trikove i stalno se prilagodjava trendovima, ali i zakonima, pa tako danas možemo da vidimo fotografije ili video snimke popularnih influensera na kojima oni koriste cigarete i druge duvanske proizvode“, ocenila je Bak.

Konferencija je održana u okviru programa „Misija: kiseonik“koji sprovodi organizacija Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-437-od-28-maja/
https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.