Nova otkrića, poput nalaza obdukcije pacijenata u Nemačkoj, sve jasnije vode zaključku da SARS-CoV-2 može da ciljaju ćelije na mnogim mestima u ljudskom telu, umesto da se fokusira na određeni organ ili deo disajnih puteva.

Obdukcije 22 pacijenta u Nemačkoj koji su preminuli od kovida-19 otkrile su da je koronvirus SARS-CoV-2 prisutan u različitim organima. Pored pluća i disajnih puteva, manje količine virusnog RNK otkrivene su i u bubrezima, jetri, srcu, mozgu i krvi. Prisutnost virusa u tim organima može da utiče na tok bolesti i moglo bi da dovede ljude u veću opasnost, upozoravaju istraživači, prenosi N1.

Istraživači su, između ostalog, virus pronašli na nekoliko mesta u bubrezima preminulih pacijenata, što može da objasni izveštaje o oštećenjima bubrega kod nekih bolesnika sa kovid-19. Rad je objavljen na stranicama New England Journal of Medicine, a potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dokazala uzročna veza između oštećenja organa i prisutnosti virusa.

Koronavirus SARS-CoV-2 prvenstveno inficira ćelije respiratornog trakta, ali dosad je nedovoljno istraženo kako deluje na druge organe ljudskog tela, pišu autori. Obdukcioni nalazi koje su prikupili u svom radu, pokazuju da SARS-CoV-2 može da se otkrije u više organa, uključujući pluća, grlo, srce, jetru, mozak i bubrege.

U 17 istraženih slučajeva (njih 77 odsto) pronađena su više od dva koegzistirajućih stanja, najčešće na bubrezima, naglašavaju istraživači.

Još ranije je otkriveno da se SARS-CoV-2, kad uđe u ljudsko telo, u ćelije ulazi uz pomoć dva proteina koja tamo nalazi, ACE2 i TMPRSS2. Pokazalo se da su potencijalne ciljne ćelije koje proizvode ovi proteini, raštrkane po telu, uključujući srce, bešiku, gušteraču, bubrege i nos. Ima ih čak i u oku i mozgu.

Rezultati, istraživanja grupe naučnika, objavljeni su prošlog meseca na bioRxiv, pokazuju da je takvih ćelija neverovatno mnogo.

Kardiolog Frank Rušicka iz Univerzitetske bolnice u Cirihu i njegove kolege objavili su sredinom aprila pismo u Lansetu u kojem su opisali da su virusne čestice pronađene u vaskularnom endotelu, tankom sloju ćelija koji krvni sudovi služe u raznim organima tela.

„Ovo nije samo virusna upala pluća“, zapisao je tada Ruschitzka. „Ovakvu bolest još nismo videli – ona pogađa i krvne žile, pogađa i srce“, prenosi Tportal.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.