“Ovo je jedna najvećih i najuvredljivijih Trampovih laži…”: Pred kojim izazovima će se nalaziti američka ekonomija posle pandemije

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Novi ekonomski izveštaji u SAD slika su ekonosmkog pokolja. U aprilu je u ponoru krize izazvane koronavirusom nestalo 20 miliona radnih mesta, a nezaposlenost je porasla na 14,7 odsto, objavio je Biro za radnu statistiku.

To je najviše od Velike depresije.

A to znači da se trka za predsednika SAD neće odnositi na samo na to ko će moći bolje da vrati zemlju u normalu usled neprestanog divljanja koronavirusa. Govoriće se, takođe, i o tome ko može bolje da obnovi ekonomiju i zaštiti milione Amerikanaca pogođenih najgorom ekonomskom katastrofom u poslednjih 100 godina, piše Vašington post.

Kampanja predsednika SAD Donalda Trampa već je počela u tom smislu. A u osnovi je jedna od Trampovih najvećih i najuvredljivijih laži do sada, piše Vašington post.

To je tvrdnja da će, nakon što je stvorio najspektakularniju ekonomiju u svemiru, sada to učiniti i drugi put.

“Izgradili smo najveću ekonomiju koju je svet ikada video”, kaže Tramp u velikoj novoj reklamnoj kampanji. “I ponovo ćemo to učini”, dodaje. Reklama, prema oceni Vašington posta, deluje neobično smešno i propagandno, imajući u vidu noviju istoriju.

Prvo, ceo temelj njegovog osnovnog stava počiva na nizu smešnih laži, piše Vašington post.

Tramp nije izgradio ekonomiju pre koronavirusa koju smatra svojom. Nasledio je njene glavne trendove. O tome govori rast radnih mesta i pad stope nezaposlenosti koji su bili stabilni tokom Obamine vladavine i nastavljeni tokom Trampovog predsedavanja.

Tramp, naravno, redovno tvrdi da je nasledio blistavi pejzaž ekonomskih olupina i pretvorio ga u spektatkularni, blistav uspeh. Ali, izgleda, da će se sad teško izvući iz toga što je rekao. Predsednici su skloni da procenjuju kroz prizmu trenutnih uslova, ali verovatno da će glasači uvideti Trampov “status quo” kao epski horor šou u odnosnu na poslednje godina Obamine vladavine.

Trampovi saveznici nagoveštavaju ovu mogućnost. Prema njihovim izjavama, interne ankete pokazuju da je najpozitivniji atribut Džoa Bajdena to što ga vide kao “tipa iz okruženja predsednika Obame”.

Bajden je nedavno nagovestio kako bi to moglo da izgleda. On je u jednom intervjuu prepričao svoje napore u osiguravanja podsticaja koji su pomogli SAD da se izvuče iz Velike recesije i pozvao na još veći podsticaj.

Postoje, naravno, legitimne kritike o veličini podsticaja Obama-Bajden. Ali, evo, krajnjeg zaključka: tačno je da su upravo predkoronavirusni ekonomski trendovi koje Tramp smatra svojim, zapravo, rezultat Obaminog predsedavanja. A Bajden je u tome imao veliku ulogu.

Trampov pametni plan bio je da upravlja dobrom ekonomijom koju je uglavnom nasledio. Koristeći se lažima kojima je falsfikovao Obaminu ekonomiju i pretvorio to nasleđe u rezultat svojih politika, prikrio je njihovu istinski plutokratsku prirodu.

Kriza je toliko velika da nove pritiske izaziva i Bajdenu. On se poziva na mnogo ambiociozniji socijaldemokratski program i argument. To uključuje prekid veza između zaposlenja i zdravstvenog osiguranja.

Kriza je takođe bez presedana zbog toga što je ekonomija SAD sa namerom stavljena u duboko zamrzavanje. Tako bi Tramp mogao da upravlja oporavkom jednako brzo kao što se dogodila implozija.

Ipak, Trampova nada je sada u tome da iskoristi jedinstvenost situacijie. Sam je rako da “smo imali najjaču ekonomiju u istoriji sveta” i “morali smo da je zatvorimo, što je veštački”.

Ali Tramp ne može da zataji činjenicu da je pomogao da se ta kriza učini još gorom nego što je inače morala da bude.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus