“Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje…”: Šta su danas rekli lekari o koronavirusu u Srbiji

1
Illustracija / BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je juče da je potrebno da postoji pozitivan test na koronavirus da bi se smrt neke osoba označila kao posledica zaraze.

Lončar je to kazao komentarišući slučaj muškarca (62) preminulog u Šapcu, za koga su lekari tamošnje bolnice rekli da je to bilo od koronavirusa, a čiji je sin kazao da on nije bio testiran.

“Sistem je tako napravljen da ne može ništa da prođe, a da ne bude izanalizirano i provereno jer se na više mesta kontroliše. Morate da imate ispoštovanu proceduru, morate da imate pozitivan test. Šta god da se dešava, procedura mora da se ispoštuje, to je suština”, rekao je Lončar na konferenciji za novinare.

Danas je 15 časova predstavljen i novi izveštaj Ministarstva zdravlja prema kojem je u Srbiji do danas registrovano ukupno 741 slučaj COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja juče do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.

Registrovana su još 3 smrtna slučaja, pa je u Srbiji danas ukupno 13 stradalih od koronavirusa.

“Više od 50 inficiranih koronavirusom u Srbiji preležalo je bolest pošto su na dva testa bili negativni na prisustvo virusa”, izjavila je na današnjoj konferenciji Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Ona je potvrdila da je prvi pacijent u Srbiji kod koga je potvrđeno prisustvo koronavirusa otpušten iz bolnice kao i da je najmladji pacijent koji je bio na respiratoru skinut sa veštačkog disanja.

Kisić Tepavčević rekla je da je princip zbrinjavanja zaraženih koronavirusom isti za sve delove zemlje.

“Isti je princip za sve delove zemlje, zbrinjavaju se zaraženi u najbliže kliničke centre gde ima infektivno odeljenje. Sadašnji brojevi obolelih nam govore kakve smo mere sprovodili prehodni period. Ono kako smo se ponašali juče, danas, to će se videti u narednim brojevima obolelih”, navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Upitana zašto pojedine osobe na Infektivnoj klinici u Beogradu čekaju i do pet dana na rezultate testova pri čemu se navodno nalaze sa onima koji su pozitivni na koronavirus, ona je kazala da je trijaža u toj zdravstvenoj ustanovi takva da se ne dozvoljava kontakt osoba koje su pozitivne sa onima koji čekaju na rezultate testova.

“Nemamo registrovanu nijednu situaciju da je neko tako zaražen”, kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Odgovarajući na isto pitanje, epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji “zagušenje” ali i dodao da su testovi jedna stvar a druga da se odradi sve kako bi se dobili rezultati.

“Jeste prenatrpano i bolje ne može, zato se čeka. Jesmo tu u problemu a izlazimo iz njega koliko smo sposobni. Testova imamo dovoljno samo je potrebno da se dobro organizujemo”, kazao je Kon.

“Postoje dve vrste ljudi. Jedni koji smatraju da nikada neće biti zaraženi i oni koji se plaše i onda beže od pozitivnog rezlutata. Ne zna se koji su opasniji. Ljudi, ne plašite se testiranja”, poručio je Kon.

Kon je izjavio i da vlasti Srbije donose odluke u saradnji sa strukom, da doktori podržavaju svaku odluku koja vodi ka smanjenju kontakata.

Rekao je da narednih dana može doći do naglog porasta broja obolelih od koronavirusa i da je privremena bolnica na Beogradskom sajmu najbolje rešenje koje Srbija mogla da donese.

“Suština je da ne može bolje od Sajma i svaka druga ideja bila bi pogrešna. Nismo izmislili ‘toplu vodu’, to se sprovodi i na drugim mestima”, rekao je Kon i dodao da je vojna logistika napravila ovu bolnicu i stoji iza toga.

Kon je objasnio da je stručno mišljenje bilo da vlasnici mogu uveče da prošetaju pse, ali da je Vlast rešila da tu mogućnost ukine jer je bilo zloupotreba.

“Zajedno donosimo odluke, ali ne baš svaku, ali Vlast ima blanko podršku za svaku odluku koja će smanjiti kontakte među ljudima. Danas je 24. dan epidemije i ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglom brzinom rastao broj obolelih, a kasnije i smrtnih ishoda, tako da odlučujemo vrlo energično i nema prenemaganja”, rekao je Kon.

“Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam vojni epidemiolog, kao major sam izašao iz Vojske”, rekao je Kon.

(Beta, RTS, Nedeljnik)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.