“Ova kriza će trajati, sanitarna situacija se neće brzo popraviti, treba izdržati”: Francuski premijer o talasu širenja koronavirusa širom te zemlje

0
Foto: Profimedia

Francuski premijer Eduard Filip upozorio je danas na izuzetno veliki talas epidemije korona virusa koji “se obrušava na Francusku”, predviđajući da će situacija biti “teška u danima koji dolaze”.

“Nalazimo se u krizi koja će trajati, u sanitarnoj situaciji koja se neće brzo poboljšati. Biće potrebno da se izdrži”, rekao je on.

Epidemija korona virusa se pogoršava u Francuskoj sa 365 umrlih zabeleženih juče u bolnicama u poslednja 24 sata, a među njima je prvi put 16-godišnja tinejdžerka.

Premijer je govorio posle video konferencije sa članovima vlade. 

“Biće potrebno da ostanemo izuzetno aktivni”, rekao je on. 

Dodao je da je talas epidemije koji udara na Francusku i koji je prvo pogodio region Grand Est, i sada stiže na region Pariza, na sever i druge delove zemlje “vrlo veliki talas”  i pogađa ceo sistem nege, ceo bolnički sistem koji je pod velikom tenzijom.

Od početka epidemije u Francuskoj je umrlo 1.696 ljudi, prema podacima sanitarnih vlasti od čevrtka.

On je rekao da zemlju čeka “teška borba” i da će u subotu na konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Olivijeom Veranom izneti sva pitanja vezana za strategiju, raspoloživosti opreme, maske, testove u kontekstu polemike oko nestašica.

Premijer se zahvalio svima, najpre u zdravstvu, u vreme kada je ceo francuski bolnički sistem pod “ogromnom tenzijom” i kada se medicinski timovi sa tim suočavaju sa “velikom preciznošću i hrabrošću”. Uputio je poruku i nastavnicima koji, kako je rekao,  u ovim teškim uslovima rade izuzetno, i aktiviraju se da osiguraju pedagoški kontinuitet koji je potreban deci.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus