“Otkažite zubara, sve odložite, samo ne dolazite u zdravstvene ustanove bez potrebe…”: Direktorka Instituta Batut kaže da će prevencija pobediti COVID-19

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktorka instituta Batut doktorka Verica Jovanović prva se obratila javnosti na konferenciji za štampu u Palati Srbije, posvećenoj trenutnom stanju srpskog zdravstvenog sistema u borbi sa koronavirusom.

Ona je pročitala sve podatke, potvrdila da je u poslednjih 24 sata i treća osoba izgubila život, a zatim se je govorila o preventivi.

“To je najbolji način da shvatite ovu situaciju – da se čuvate. Preventiva će pobediti koronavirus. Vidite da je u nekim zemljama došlo do naglog širenja, prave eksplozije COVID-19. Mi ovim preventivnim merama koje su uvedene prethodnih dana to pokušavamo da sprečimo”, rekla je doktorka Jovanović.

Ona je govorila i o dolascima u medicinske ustanove tokom trajanja epidemije.

“Svako okupljanje u redovima i čekanjima na dijagnoze zbog mera u celoj državi nije opravdano. Ali dijagnostika koje su potrebne ostaju aktuelne. Preporuka je da se lekari prethodno pozovu telefonom kako bi se ustanovilo da li je dolazak u ustanovu neophodan”..

Posebno je govorila o radu stomatologa.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

“Sve intervencije koje nisu hitne treba odložiti za kasnije. Ukoliko je nešto hitno, kao što su zapaljenski procesi, suzbijanje bola, naravno da bi trebalo obaviti ali uz primenu zdravstvenih sredstava”, rekla je dr Jovanović.

Rekla je i da je trenutno u Beogradu 177, u Kolubarskom okrugu 42 i u Nišu 40.

Ona je dodala da nema nikakvih tajni u vezi sa slučajevima, ali da je potrebno strpljenje da se svi podaci obrade, jer se menjaju iz sata u sat. Takođe, ona je ponovo zamolila starije od 65 godina da ne izlaze iz domova.

“Zahvalila bih se svim kolegama koji rade u svim službama zdravstvenog sistema. Ovaj problem nije samo zdravstveni, problem je u čitavom svetu. Posebno se zahvaljujem službi hitne medicinske pomoći, jer brzo reaguje u svakom trenutku”, rekla je Jovanovićeva.

Epidemiološke službe dežuraju 24 sata.

Doktorka Jovanović rekla je da postoje planovi da se pojačaju mere u mestima koja su kritična. “Pratimo situaciju, kada bude doneta odluka bićete obavešteni.”

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus