Oglasio se dr Kon: “Kada nešto objašnjavate mesec dana a onda vam prijatelj postavi ponovo isto pitanje… Ne ide više…”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Nakon što je prošle nedelje najavio “privremenu odjavu” na svom Fejsbuk profilu, epidemiolog dr Predrag Kon ponovo je aktivan. On je napisao da događaji iz Leskovca i Vranja ukazuju da se virus može još zadržati i tokom juna, ali bi sve trebalo da se do tada završi. Takođe se osvnrnuo i na to što mu neki stalno postavljaju ista pitanja.

“Kada nešto objašnjavate mesec dana a onda Vam prijatelj postavi ponovo isto pitanje… Ne ide više. Jednostavno to ne može niko da izdrži… A onda kaže da imate poseban razlog što brišete pitanje…!?”, napisao je dr Kon na Fejsbuku.

Prethodno je objasnio da sve epidemije respiratornih infekcija počinju od ubrzanog prenošenja virusa u kolektivima ili masovnim okupljanjima (svadbama, sahranama, velikim sportskim događajima, bioskopima, pozorišta, prevozu).

“Najveći motori ubrzanja prenošenja su školski i predškolski kolektivi, studentski domovi, domovi za negu starih, ali i veliki radni kolektivi, vojni kolektivi, zatvori. Preko leta se ovo prenošenje respiratornih infekcija ne uočava istim intenzitetom kao u toku pozne jeseni i zime, delom i zbog toga što su tada mnogi kolektivi većinom zatvoreni, ali i zato što su često otvoreni prozori.

Ove godine ćemo pratiti prenošenje SARS-COV-2 preko leta sprovođenjem vanrednog epidemiološkog nadzora. U drugoj polovini maja vidimo da se ovaj virus i dalje održava, ali ne izaziva teže oboljenje. U svakom slučaju događaji iz Leskovca i Vranja ukazuju da se virus može još zadržati i tokom juna, mada bi sve trebalo da se do tada završi. Bar u ovom krugu”, napisao je dr Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus