Da li je koronavirus zaista došao sa pijace u Vuhanu? Nove studije o poreklu COVID-19…

0
Profimedia

U očima javnosti, priča o poreklu koronavirusa izgleda vrlo dobro utvrđena: krajem 2019. godine sada već svima poznati Vuhan i njegova pijaca morske hrane zaraženi su životinjskim virusom.

Ostatak je deo grozne istorije koja je u toku, sa širenjem Covid-19 iz tog prvog “klastera”, epicentra zaraze u kineskoj provinciji Hubej, u pandemiju koja je do sada usmrtila preko 80.000 ljudi, prenosi Gardijan.

Snimci pangolina, mršavog sisara koji liči na mravojeda, objavljeni su u vestima, sugerišući da je ova životinja bila posrednik virusu, sa koje je skočio na ljude.

Ali, postoje neke neizvesnosti u nekoliko aspekata priče o poreklu Covid-19 koje naučnici pokušavaju da razotkriju, uključujući i to koje su ga vrste prenele na čoveka. Oni se jako trude jer saznanje kako počinje pandemija jeste ključ da se zaustavi sledeća.

Profesor Stiven Tarner, šef odeljenja za mikrobiologiju na Monaš univerzitetu u Melburnu, kaže da je virus najverovatnije potekao od slepih miševa. Ali tu se njegova sigurnost završava, kaže on.

O hipotezi da se virus pojavio na pijaci životinja u Vuhanu i to iz interakcije između čoveka i životinje, Tarner kaže: “Ne mislim da je to konačno u bilo kom smislu.”

“Deo problema je što su informacije dobre samo koliko i nadzor”, kaže on, dodajući da virusi ove vrste cirkulišu u životinjskom carstvu.

Podatak da je virus inficirao tigra u njujorškom ZOO vrtu pokazuje kako virusi mogu da se kreću između vrsta, kaže on. “Razumevanje širine vrsta koje ovaj virus može da zarazi je važno jer nam pomaže da suzimo to odakle je došao.”

Naučnici kažu da je velika verovatnoća da je virus stigao sa slepih miševa, ali da je prvo pronašao životinju posrednika, na isti način kao što su to uradili i drugi koronavirusi, kao SARS 2002. na primer, koji je prešao sa jedne vrste slepih miševa na životinje nalik mačkama – cibetke, a pre nego što je zarazio ljude.

Jedna životinja koja je upletena kao posrednik između slepih miševa kao domaćina i čoveka je pangolin. Međunarodna unija za zaštitu prirode kaže da je to “sisar kojim se najviše ilegalno trguje na svetu” i da su cenjeni zbog svog mesa i zbog navodnih lekovitih svojstva. Kako je objavljeno u časopisu Nature, pangolini nisu na listi životinja koje se prodaju u Vuhanu, iako bi to moglo da bude namerno izostavljanje zbog nezakonitosti njihove prodaje.

“Da li je jadni pangolin vrsta na koju je prešao nije sasvim jasno”, kaže Tarner. “Ili se pomešao s nečim drugim, pomešao se sa jadnim pangolinom, ili je skočio na ljude i evoluirao u ljudima.”

Profesor Edvard Holms sa Univerzitea u Sidneju bio je koautor studije objavljene u Nature časopisu, koja je ispitivala poreklo virusa prateći njen genom. Na društvenim medijima je naglasio da identitet vrste koja je služila kao posredni domaćin virusu još “nije utvrđen sa sigurnošću”.

Jedna statistička studija razmatrala je karakteristike virusa koji se razvio tako da bi mogao da se prikači na ljudske ćelije. Pangolini su bili u stanju da razviju ovu karakteristiku, ali i mačke, bizoni, stoka, koze, ovce i golubovi.

Druga studija odbacila je pangoline kao posrednike, jer uzorcima sličnih virusa uzetih iz pangolina nedostaje lanac aminokiselina viđenih u virusu koji sada cirkuliše među ljudima.

Studija na kojoj je Holms radio nagoveštavala je da je scenario u kojem je čovek na Vuhan pijaci pokupio virus iz interakcije sa životinjom koja ga je nosila, samo je jedna potencijalna verzija priče o poreklu Covid-19. Druga mogućnost je da je potomak virusa skočio u ljude a zatim se prilagodio prenoseći se sa čoveka na čoveka.

“Kada se jednom steknu, ove adaptacije bi omogućile pandemiji da uzleti i da proizvede dovoljno veliki skup slučajeva, tzv. klastera, da probudi sistem nadzora koji ju je detektovao”, navodi se u studiji.

Analizom prvih 41 slučajeva pacijenata Covid-19 u medicinskom časopisu Lanset utvrđeno je da je njih 27 bilo direktno izloženo pijaci Vuhan. Ali, ista analiza je utvrdila da prvi poznati slučaj bolesti nije. To može da bude još jedan razlog da se preispita prvobitna priča.

Profesor Stenli Perlman, vodeći imunolog na Univerzitetu Ajova i stručnjak za prethodne pandemije koronavirusa poteklih od životinja, kaže da ideja da je veza sa pijacom u Vuhanu slučajna “ne može da se isključi”, ali da se ta mogućnost “čini manje verovatnom” jer je genetski materijal virusa pronađen u pijačnom okruženju.

Perlman za Gardijan Australija kaže da veruje da je bilo životinja posrednika virusa, ali dodaje da iako su pangolini mogući kandidati, “oni nisu dokazano ključni posrednici”.

Te takozvane pijace sa živim životinjama bile su uključene u prethodne epidemije koronavirusa, posebno SARS-a. Dr Majkl Bejker, imunolog koji proučava viruse kod slepih miševa, kaže da su neka istraživanja o poreklu Covid-19 odustala od tvrdnji koje su bile poznate ranije.Ali, “mi stvarno ne znamo” koliko je tačna ta teorijska priča, kaže ona: “Postoji neka vrsta povezanosti pijace u Vuhanu i bilo je ljudi izloženi toj pijaci koji su bili inficirani.”

Bejker kaže da je “vrlo verovatno” da je virus potekao od slepog miša. “To je verovatan scenario, ali nikada nećemo saznati. Pijaca je vrlo brzo očišćena. Možemo samo da spekulišemo.”

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?