Od “karbonaravirusa” do jednog preminulog na svaka dva minuta: Italijanske lekcije koje mora da nauči čitav svet

0
Foto: Profimedia

Aperitiv na Trgu Svetog Marka u Veneciji obično košta čitavo malo bogatstvo, ali ne i 3. marta, kada je uz svako poručeno piće stizalo i jedno na račun kuće. U Rimu su restorani te prve nedelje marta iz fore nudili “carbonaravirus”.

Svi su primetili da se turisti osipaju i razmišljali su o tome koliko sa tim pomalo zbunjenim prolaznicima odlazi novca iz novčanika italijanskih ugostitelja. Brinuli su za svoju egzistenciju, piše Gardijan, pa im zbog toga ne treba zameriti.

Uostalom i političari su ih u tome podržavali.

Bio je 27. februar, četiri dana nakon što je 11 gradova stavljeno u karantin, a na listama i u statistici je bilo upisano 17 izgubljenih života i 650 zaraženih, kada je Nikolo Cingareti, lider vladajuće Demokratske stranke, rekao Italijanima da ne menjaju svoje navike.

“Naša ekonomija jača je od našeg straha. Idemo na piće, na kafu, na picu, nećemo menjati svoje navike”, rekao je Cingareti.

Nekoliko nedelja kasnije Cingareti je obznanio da je pozitivan na testu za koronavirus.

“Smeh je prirodna reakcija ljudi kada pomisle na smrt. Samo, u početku, dok se sve svodilo na šale i ironiju, smrt niko nije shvatao kao ozbiljnu i realnu mogućnost”, rekao je za Gardijan Đuzepe Pantaleo, socijalni psiholog na Univerzitetu u Milanu.

Život se do osmog marta odvijao potpuno normalno, a onda je tog dana smrtnost skočila za 50 odsto u odnosu na prethodni.

Premijer Đuzepe Konte odlučio je sa svojim saradnicima da se čitava Lombardija zatvori u karantin, ali je informacija procurila u medije pre zvaničnog objavljivanja i više hiljada južnjaka krenulo je put kuće.

Dva dana kasnije u karantin je zatvorena čitava zemlja, a ton je postao jasniji, direktniji i ponizniji, piše Gardijan.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

“Kako se promenila retorika političara, tako se promenila i svest ljudi. To je povezano”, tvrdi psihološkinja Sara Rađineli iz Ankone.

I pored te promene svesti od početka sveopšteg karanitna u Italiji, podignuto je više od 40.000 tužbi zbog kršenja karantina.

Konte je tokom vikenda održao još jedan govor, još direktniji, još potreseniji – naglasio je da je ovo najveća posleratna kriza u Italiji.

Panteleo tvrdi da će novo zaoštravanje mera dodatno doprineti da se čitava situacija shvati ozbiljno i da je približavanje smrti – “vama, članu porodice ili prijatelju, nije ni važno” – doprinelo da ovo postane još jedna gorka, naučena lekcija.

Italija je, poput lošeg predavača, svetu podarila još jednu lekciju o tome kako ne bi smelo i šta je pogrešno.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus