O čemu ćete pričati danas: “Pandora papiri” i skrivanje poreza, normalizacija odnosa na Jarinju i Brnjaku, sutra nova sednica Kriznog štaba…?

0

Dobro jutro,

Doduše, ono i nije tako prijatno onima čija su se imena i prezimena našla u tefterima i dokumentima “Pandora papiri”, međunarodnom istraživanju više od 600 novinara iz celog sveta okupljenih oko Međunarodnog konzoricijuma istraživačkih novinara, a koji otkrivaju da su brojni aktuelni i bivši političar, javni funkcioneri i ostali poznati koristili “benefite” koje pružaju “poreski rajevi”.

Nakon više od dve nedelje tenzija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, od danas je na snazi novi privremeni režim, dok se ne pronađe trajno rešenje. Umesto skidanja tablica, lepiće se nalepnice…

Ako nekog interesuje, Krizni štab će, najverovatnije, zasedati sutra. Tako je najavila premijerka Ana Brnabić. Nešto ranije, premijerka Ana Brnabić je istakla i da “nije za mere”, te da je svoje mišljenje prenela medicinskom delu Kriznog štaba. Pretpostavimo onda epilog sednice u momentu kada je epidemiološka situacija sve lošija, a novih vakcinisanih sve manje…

PANDORA PEJPERS

Lideri više država, među kojima su češki premijer Andrej Babiš, azerbejdžanski predsednik i kralj Jordana, pokušali su da sakriju svoja bogatstva ili poslove, pokazuju procurela dokumenta ofšor kompanija, nazvana “Pandora papiri“. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je nalaze istrage u kojoj je učestvovalo oko 600 novinara koji su u dokumentima pronašli imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, poput sudija, ministara, gradonačelnika. Novinari su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, ali i slavnih ličnosti.

Procurela dokumenta pokazuju da je češki premijer Andrej Babiš uložio 22 miliona dolara u kompanije koje je koristio za kupovinu dve vile na jugu Francuske. Predsednika Rusije Vladimira Putina dokumenta dovode u vezu sa tajnom imovinom u Monaku, navodi BBC. Dokumenti pokazuju i da je vladajuća azerbejdžanska porodica Alijev poslednjih godina preko ofšor kompanija trgovala nekretninama u Velikoj Britaniji, čija je vrednost oko 540 miliona dolara. Jedna od tih nekretnina prodata je britanskoj kraljevskoj porodici za oko 90 miliona dolara. Između ostalog, dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdulah Drugi stvorio najmanje 30 ofšor kompanija, u takozvanim poreskim rajevima, preko kojih je kupio 14 luksuznih nekretnina u SAD i Velikoj Britaniji, za više od 106 miliona dolara.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata i šest članova njegove porodice tajno su posedovali mrežu ofšor kompanija, povezanih sa 11 firmi. Imovina jedne od njih procenjena je na 30 miliona dolara. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prebacio je sredstva u tajnu ofšor kompaniju neposredno pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima 2019. godine, pokazuju dokumenta. Dokumenta pokazuju i kako su bivši britanski premijer Toni Bler i njegova supruga uštedeli 312.000 funti od poreza na prenos apsolutnih prava kada su kupili prostor za kancelariju u Londonu. Oni su tada kupili ofšor kompaniju koja je bila vlasnik zgrade, navodi Gardijan. U dokumentima se pominje i ime bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, navodi Frans pres.

U dokumentima se pojavljuju i četiri političara iz Srbije. Za sada, dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. Takođe, u dokumentima se pojavljuje i ime Nikole Petrovića, kuma predsednika Aleksandra Vučića i direktora „Elektromreže Srbije“ (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine, piše portal N1. Takođe, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) iz Crne Gore, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama, otkrila je tajne poslove Mila i Blaža Đukanovića. Njih dvojica su, kako prenosi MANS, 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara,  objavljeno je na sajtu MANS-a. Đukanovićev kabinet kasnije je demantovao tvrdnje, a posle objavljivanja istraživanja u kojem se spominjnu i imena crnogorskog predsednika, te njegovog sina, reagovali su i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kao i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

ICIJ je u vezu sa ofšor kompanijama doveo 336 funkcuionera ili političara, koji su stvorili gotovo 1.000 takvih firmi, od kojih je više od dve trećine na Devičanskim Ostrvima. Međi javnim ličnostima koje se nalaze u dokumentima su i kolumbijska pevačica Šakira i nemačka manekenka Klaudija Šifer. “Pandora papiri” su najnovije u nizu velikih curenja podataka koja otkrivaju tajne radnje poznatih ličnosti, nakon “Panama papira” iz 2016. i “Rajskih papira” iz 2017. godine. U poređenju sa ranije otkrivenim dokumentima, “Pandora papiri” su najobimniji, a novinari su na tom projektu radili 18 meseci.

JARINJE I BRNJAK

Normalizacija saobraćaja na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i početak primene režima nalepnica za vozila počinje danas i biće primenjivan kao privremena mera, dok se ne pronađe trajno rešenje, prenosi Kosovo onlajn.

Kao preduslov za sprovođenje sporazuma postignutog u Briselu, u subotu su specijalne jedinice kosovske policije napustile prelaze Brnjak i Jarinje, a Srbi sa severa Kosova, koji su skoro dve nedelje bili u protestu, uklonili su barikade sa prelaza. Na prelazima Jarinje i Brnjak od pre dva dana se nalaze jedinice Kfora, kako bi osigurale slobodu kretanja.

Prema dogovoru, na registarske tablice će prilikom ulaska  vozila na Kosovo i Metohiju i u Srbiju biti nalepljeni stikeri, kojim će biti prekriveni simboli Srbije i Kosova koji se na njima nalaze. To znači da žitelji Kosova i Metohije, koji poseduju takozvane RKS tablice, ubuduće neće morati da ih skidaju kada ulaze u centralnu Srbiju, već će preko oznaka i grba lepiti nalepnice i neće morati da vade probne tablice koje su važile dva meseca.

Na punktovima se očekuje početak primene nove mere obeležavanja delova registarskih oznaka na automobilima, čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica. Iz Prištine su saopštili da poseduju, još od 2017. godine, 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će ih danas aktivirati. Nalepnice i uputstva kako ih koristiti dostavljeni su pripadnicima MUP-a Srbije na Jarinju.

Režim prelepljivanja oznaka na tablicama važiće šest meseci, do kada Beograd i Priština treba da pronađu trajno rešenje za odvijanje saobraćaja i omogućavanja slobode kretanja.

KORONAVIRUS U SRBIJI

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 5.334, od 14.950 testiranih osoba. Na respiratoru je 259 pacijenata. Od posledica virusa preminulo je još 49 obolelih. Od početka epidemije u Srbiji je urađeno 5.707.825 testova i registrovano 961.006 slučajeva infekcije, a umrlo 8.380 osoba.

Najviše novozaraženih je u Beogradu – 1.580 osoba. Trocifren broj novoobolelih je u Nišu 272, u Novom Sadu 220, u Kragujevcu 169, u Kraljevu 163, u Čačku 127, a u Leskovcu je potvrđen 121 novi slučaj koronavirusa. Broj novozaraženih u Smederevu je 92, u Valjevu 80, u Užicu 78, u Zrenjaninu 77, u Šapcu 75, u Kruševcu 75, u Subotici 74, u Pančevu 73, a u Vranju su registrovana 72 nova slučaja koronavirusa. 

Na udaru su pretežno nevakcinisani, kažu epidemiolozi. Bolnice se ubrzano pune. Korona, smatraju neki, nije više samo zdravstveni, već socijalno-psihološki problem, a glavni problem je slaba vakcinacija i ne primenjivanje postojećih mera. Sednica Kriznog štaba biće održana najverovatnije u utorak, najavila je premijerka Ana Brnabić.

“U utorak ćemo razgovarati o aktuelnim temama, pre svega ponovo i ponovo i ponovo o vakcinaciji, i šta još dodatno možemo da uradimo”, rekla je Brnabićeva.

Navela je da mnogo zemalja skraćuje period između revakcine i treće buster doze sa šest meseci na pet, o čemu će se razgovarati i u ponedeljak na sastanku Nacionalnog tela za imunizaciju. Da je “trenutna epidemiološka sitaucija je katastrofalna”, potvrdio je i epidemiolog dr Branislav Tiodoorović. Istakao je da “svi moramo da se uozbiljimo, jer to nije samo zdravstveni problem već socijalni i psihološki problem”.

I DRUGE VESTI

Skupština slobodne Srbije zahteva hitnu smenu ministra Siniše Malog 

Skupština slobodne Srbije zahteva da premijerka Ana Brnabić hitno smeni ministra finansija Sinišu Malog nakon što je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara izneo nepobitne dokaze da je on zaista bio vlasnik 24 skupocena apartmana u Bugarskoj, a da njegove transakcije preko of-šor kompanija, do kojih se došlo objavljivanjem tzv. Pandora papira, neminovno ukazuju da se Mali, po svemu sudeći, bavio pranjem novca i ozbiljnim finansijskim malverzacijama.

Mali je, kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, kupio 23 stana u bugarskom letovalištu “Sveti Nikola” na obali Crnog mora, a još jedan je kupio na svoje ime, dok svoju imovinu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, što zahteva i odlučnu reakciju Agencije i pokretanje istražnog postupka protiv ministra finansija, dodaje se u saopštenju. 

Dveri izlaze na izbore na svim nivoima

Pokret Dveri izlazi na izbore na svim nivoima, najavljene za 3. april naredne godine, odlučio je Glavni odbor Dveri, na sednici u Užicu. Lider Dveri Boško Obradović će biti predsednički kandidat Dveri, “ukoliko ne dođe do dogovora oko zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije”, saopštio je taj pokret. U saopštenju je navedeno da su Dveri, “posle više od godinu dana zamajavanja od strane vlasti u vezi sa međustranačkim dijalogom oko poboljšanja izbornih uslova” ocenili da su istekli svi rokovi za dogovor. Podseća se i da je “ostalo manje od šest meseci do (najavljenih) izbora”. 

“Zato više nećemo čekati bilo kakve razgovore sa vlašću već idemo na izbore i u direktnu borbu za podršku i glasove građana bez obzira na izborne uslove”, navele su Dveri. 

Brnabić: “Da nadležni izvrše ozbiljnu kontrolu svega o čemu je pričao Koluvija…”

Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje da sve državne institucije izvrše ozbijnu kontrolu svega onoga što je optuženi za uzgajanje marihuane na farmi Jovanjica  Predrag Koluvija rekao u intervjuu Vladimiru Đukanoviću. Koluvija je, u tom intervjuu, rekao da je od njega traženo iz kabineta tadašnjeg ministra policije da krivicu za proizvodnju marihuane prebaci na Andreja Vučića i da će onda biti slobodan, preneli su ranije beogradski mediji.  Brnabić je u emisiji “Hit tvit” na Televiziji Pink rekla da, ako je tačno to što je Koluvija rekao, da je to onda bio državni udar i atak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

“Plan je bio da Andrej završi u zatvoru ali meta je bio Aleksandar Vučić. Ukoliko je tačno to što je Koluvija rekao, onda je zastrašujuće koliko je bio razvijen taj mehanizam u državnim institucijama, strašno mi je i bila sam prenaražena dok sam slušala intervju”, rekla je Brnabićeva. 

U crkvi u Francuskoj radilo oko 3.000 seksualnih zlostavljača dece

Oko 3.000 seksualnih zlostavljača dece, od kojih su dve trećine sveštenici, radilo je u Rimokatoličkoj crkvi u Francuskoj u poslednjih 70 godina, procenila je nezavisna komisija koja je istraživala te zločine. Tu procenu je izneo predsednik komisije Žan-Mark Sov koji nije objavio broj žrtava seksualnog zlostavljanja.

Komisija je vršila istragu dve i po godine, a otkrića će objaviti u utorak. Sov je rekao da su 22 slučaja zlostavljanja prosleđena tužilaštvu, a da je više od 40 slučajeva, usled zastarelosti, prosleđeno crkvenim zvaničnicima, pošto su počinioci živi.

Jemenski pobunjenici raketirali grad Marib: Poginula dva deteta, ranjeno još petoro dece…

Dva deteta su poginula, a više od 30 osoba je ranjeno kada su jemenski pobunjenici ispalili tri balističke rakete na grad Marib koji drže vladine snage. Napad pobunjenika iz pokreta Huti, podržanih od Irana, najnoviji je u nizu na grad Marib, koji mesecima pokušavaju da zauzmu od snaga međunarodno priznate vlade. U napadu su poginula deca od četiri i dve godine, a ranjene su 32 osobe, među kojima je petoro dece i četiri žene.

Rakete su uništile dve kuće i oštetile još deset i spalile osam vozila. Građanski rat u Jemenu, započet 2014. godine, doveo je do smrti više od 200.000 ljudi. Rat je izazvao najveću humanitarnu krizu u svetu, sa milionima gladnih.

VESTI IZ SPORTA

Zvezda i Partizan pobedili pred reprezentativnu pauzu

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su na svom terenu u Beogradu Metalac sa 3:1, u utakmici 12. kola Super lige Srbije. Zvezda je povela golom Filipa Falka u 10. minutu, a izjednačio je Filip Stuparević u 40. minutu. Prednost domaćima doneo je Mirko Ivanić pogotkom u 63. minutu, a konačan rezultat postavio je Gelor Kanga u trećem minutu nadoknade iz jedanaesterca. Jedanaesterac je dosuđen posle prekršaja Aleksandra Vasiljevića na El Fardu Benom, zbog čega je igrač Metalca dobio drugi žuti karton.

Ranije u toku dana, Partizan je u Kruševcu pobedio Napredak sa 1:0. U Superligi sledi dvonedeljna pauza zbog obaveza reprezentacija u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i u Ligi nacija.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljnika je na kisocima širom Srbije, a svoj primerak možete pročitati i u elektronskoj verziji na NStore.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1970. – Od prekomerne doze droge preminula je američka pevačica Dženis Džoplin, najpoznatija bela pevačica bluza.

2000. – Ustavni sud SR Jugoslavije poništio je predsedničke izbore održane 24. septembra na kojima je kandidat opozicije Vojislav Koštunica pobedio kandidata levice i dotadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Na poziv Demokratske opozicije Srbije (DOS) da se 5. oktobra okupe u protestu isped Savezne skupštine, građani iz cele Srbije krenuli su prema Beogradu probijajući policijske blokade na putevima.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas ujutru biti vedro i hladno, a tokom dana sunčano i toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U košavskom području biće vetrovito sa umerenim i jakim, a na jugu Banata povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom. Jutarnja temperatura kretaće se od jedan na istoku Srbije do 14 stepeni na jugu Banata, a najviša dnevna u većini mesta od 24 do 28, u Negotinskoj Krajini 21 stepen.

U Beogradu će biti sunčano vreme uz umeren, na širem području povremeno i jak jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće od osam do 12, a najviša dnevna oko 27 stepeni.