Krivokapić o “Pandorinim papirima” i Đukanovićevim trastovima: “Svaki evro…”

0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić podržao je danas istraživački rad Vanje Ćalović Marković i nevladine organizacije MANS u otkrivanju tajnih ofšor kompanija i trastova Mila i Blaža Đukanovića, a pozvao je nadležne tužilačke organe da ispitaju sve navode o njihovim nelegalnim aktivnostima.

„Pozivam nadležne tužilačke organe da rade svoj posao i ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Đukanović. Svaki protivzakonito stečeni evro, na štetu crnogorskih građana, mora biti vraćen u državni budžet“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Kabinet predsednika Crne Gore ranije je naveo da je ovo “najnovija predstava za javnost NVO MANS pod nazivom “Pandora papiri”” i da je reč “samo o još jednom u nizu pokušaja diskreditacije Predsednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkrila je tajne poslove Mila i Blaža Đukanovića u okviru globalne istrage o offshore kompanijama pod nazivom “Pandorini papiri” čije objavljivanje počinje večeras, a koju je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara vodio u saradnji sa partnerima iz 117 zemalja.

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara,  objavljeno je na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).