Novo žarište u staračkom domu u Novom Sadu, čuva ga policija: Ukupno 28 zaraženih, priča se da je virus ušao preko zaposlenog…

0
Profimedia

U domu za stare u Petrovaradinu 22 korisnika i šest zaposlenih zaraženi su koronavirusom, a njih osmoro je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine, rekla je za RTS Maja Raljić, pokrajinska inspektorka socijalne zaštite.

Testirano je 49 osoba u domu za stare u Petrovaradinu, virus je potvrđen ukupno kod 28 ljudi, zaposlenih i korisnika, navela je Maja Raljić.

“Možemo reći da su 15 korisnika bez simptoma infekcije”, rekla je ona.

Maja Raljić je dodala da je pokrajinski sekretar za zdravlje jutros razgovarao sa vlasnikom doma.

“Mi smo procenili da je situacija pod kontrolom, posebno što su epidemiolozi još od sinoć preduzeli sve mere i uputsva kako da se postupa sa svim korisnicima i zaposlenima”, navela je ona.

Ona je najavila da će se testiranje korisnika i zaposlenih u staračkom domu u Petrovaradinu nastaviti i da će rezultati testiranje biti objavljeni sutra.

Dom za stare u Petrovaradinu broji ukupno 52 korsnika i 26 zaposlenih.

Na pitanje novinara RTS da li je, kako se govori, virus u taj dom ušao preko zaposlenog koji je bio zaražen, Maja Raljić rekla je da to ne može da potvrdi, jer epidemiolozi utvrđuju sve okolnosti.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović prethodno je izjavio da je zaražavanje u domu za stare u Petrovaradinu izolovani slučaj.

“Za nekih deset sati smo uspeli da testiramo sve u domu. Sada će i korisnici i zaposleni biti u karantinu. Verujemo i očekujemo da to neće imati nikakav uticaj na proširenje virusa na teritoriju Petrovaradina i Novog Sada. Veoma smo dobro radili, od 90 ustanova socijalne zaštite što privatnih što javnih, imali smo svega četvoro ili petoro zaraženih. Taj dom je veoma dobro vođen, sa velikim trudom, nismo nikada imali primedbe na njihov rad”, rekao je Mirović, a preneo Blic.

Mirović je dodao da su korisnici doma za stare i zaposleni pod nadzorom lekara i da ih obezbeđuje policija.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus