Demokrate bi, po svemu sudeći, predsedničkog kandidata mogle da dobiju 2. juna, piše Njujork tajms.

Kako je zbog pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama sve više saveznih država odložilo svoja unutarstranačka glasanja najveći broj država se odlučio za utorak, 2. jun.

Procenjuje se da će, silom prilika, 2. juna čak 822 delegata glasati za predstavnika Demokrata u trci za predsednika SAD. U pitanju je najveći broj delegata koji glasa u jednom danu posle Super utorka i 3. marta kada je glasalo 1357 delegata Demokrata u 14 saveznih država.

Baš nakon tog glasanja Džo Bajden je preokrenuo situaciju u taboru Demokrata i stekao osetnije vođstvo u odnosu na senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Prvi utorak u junu je bio rezervisan za „prajmarise“ u Nju Džerziju. Očekivalo se da će do tada već biti jasno koji od dva kandidata će i zvanično ući u trku sa aktuelnim američkim predsednikom i kandidatom Republikanaca Donaldom Trampom.

Međutim, usled širenja pandemije, mnoge savezne države su pomerile stranačke izbore za prvu nedelju juna, pa će trenutni favorit Džo Bajden tek 2. juna znati da li će imati više od 1.991 delegata, koliko je potrebno za unutarstranačku pobedu.

Bajden trenunto vodi sa 1.214 delegiranih glasova, dok 78-godišnji Sanders ima 910 glasova.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Neki u ovom odlaganju vide problem za kandidate Demokrata, jer će Bajden ili, manje verovatno, Sanders imati premalo vremena za medijsku kampanju i trku sa Trampom.

Dok se „prajmarisi“ odlažu, aktuelni predsednik Tramp svakodnevnim brifinzima iz Bele kuće o koronavirusu povećava procenat podrške kod birača i smanjuje razliku u odnosu na Bajdena. Tramp trenutno zaostaje za tri odsto među registrovanim biračima na nacionalnom nivou, što analitičari smatraju „zanemarljivom“ prednošću Bajdena, prenosi Njujork tajms.

Dok Bajden mora da čeka, Tramp profitira na sveopštoj krizi izazvanoj panedmijom virusa COVID-19.

„Ova ideja da Sanders ostane u trci i prikuplja delegate, a da pritom ne šteti Bajdenovim šansama za pobedu u novembru je čista zabluda“, rekao je delegat Demokrata u Pensilvaniji DŽ. DŽ. Balaban.

Balaban smatra da trenutno odlaganje unutarstranačkih izbora i odbijanje senatora Sandersa da se povuče iz unutarstranačke trke, onemogućava Demokrate da se usredsrede na opštu izbornu trku i borbu sa Trampom na predsedničkim izborima u novembru.

U svakom slučaju, male su šanse za Sandersa da smanji razliku o odnosu na Bajdena. Već je izgubio u većini država u kojima mu se predviđala prednost, kao što su Mičigen, Teksas i Minesota. Države sa velikim brojem Latinoamerikanaca, koji uglavnom podržavaju Sandersa su završile svoje primarne izbore. Da bi pretekao Bajdena, Sanders bi u svakoj preostaloj državi morao da pobedi sa minimum dvadeset procenata razlike, zaključuje Njujork tajms.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.