Noam Čomski: Tramp je krv za smrt Amerikanaca, ali biće kriv i za smrt u Jemenu i širom afričkog kontinenta

0
Profimedia

Donald Tramp je odgovoran za smrt hiljade Amerikanaca jer koristi pandemiju koronavirusa da bi uvećao svoje šanse na izborima i doneo novac krupnom biznisu, rekao je profesor Noam Čomski.

U intervjuu za Gardijan, profesor Čomski tvrdi da je američki predsednik zario nož u leđa običnim građanima Amerike, pretvarajući se da je spasitelj zemlje tokom najgore zdravstvene krize u poslednjih sto godina.

On kaže da je Tramp, kojeg očekuju izbori na jesen, smanjio vladina davanja za zdravstvo i istraživanje infektivnih bolesti u korist velikih i bogatih korporacija.

“To je ono što Tramp radi svake godine svog mandata, smanjuje sve više. Dakle, njegov plan je da se nastavi smanjivanje davanja, da budemo sigurni da će građani biti što ranjiviji, da pate što više, ali naravno da će uvećati profit za svoje primarne birače koji imaju bogatstvo i korporativnu moć.”

Čomski je rekao takođe da predsednik nije radio svoj posao, primoravši pojedine guvernere država da sami preuzmu odgovornost u borbi protiv virusa.

“To je sjajna strategija ubijanja mnogo ljudi i poboljšanja njegove izborne politike.”

Na pitanje da li Trampa krivi za smrt Amerikanaca, rekao je: “Da, ali mnogo je gore od toga jer je to istina i za ostatak sveta. Da bi pokušao da prikrije svoje zločinačke napade na američki narod, koji traje sve ovo vreme, on pokušava da pronađe žrtve i okrivi ih.”

Profesor je rekao da će Trampova odluka da zamrzne finansiranje Svetske zdravstvene organizacije voditi do smrti u Jemenu i širom afričkog kontinenta.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus